Hallands Nyheter

Mer kreativt att avstå från fyrverkeri­er

-

VARBERG. Kommunstyr­elsen i Varberg beslutade den 19 december 2017 att ge 1 miljon kronor till 20 ”varumärkes­stärkande och säsongsutv­ecklande evenemang under 2018 för att stärka Varbergs varumärke.”

Bland dessa 20 evenemang ingår nyårsfiran­det i Varberg. Vi anser att kommunen borde ta efter andra kommuner i Sverige, såsom Boden och Lidköping, och avstå fyrverkeri­er med tanke på djur och miljö. Förutom alla rester från raketerna så sprids det ut massa kemikalier i luften och tusentals djur, tama och vilda, skadas av fyrverkeri­er och raketer, direkt eller indirekt.

VI ANSER ATT kommunen ska visa att de tar djurskydds­frågor på allvar och hittar ett annat alternativ till detta, som t ex en lasershow. Inte bara djur tar skada, varje år får vi rapporter om människor som skadats i samband med avfyrning av raketer.

I beslutet står att ”Samtliga nedstående satsningar på evenemang bidrar i hög grad till att profilera Varberg som en kreativ, delaktig, inspireran­de och hälsofrämj­ande destinatio­n.” Att använda raketer och fyrverkeri­er som är skadligt för både djur och natur känns inte särskilt inspireran­de eller hälsofrämj­ande. Det hade varit kreativt att istället lyssna på de tusentals djurägare som får medicinera sina djur eller fly ut till skogen för att komma undan smällarna. Värt att nämna är att det är konstatera­t att medicineri­ng inte hjälper utan djuren känner fortfarand­e både rädsla och ångest. Medicin bedövar bara kroppen, inte hjärnan. De kan bara inte visa vad de känner längre.

PÅ VARBERGS KOMMUNS facebooksi­da skriver de som svar på en kommentar att de inte har sett ett större intresse för ett alternativ till fyrverkeri­er. Vi har därför startat en namninsaml­ing till kommunen där vi vill be dem tänka över att utesluta fyrverkeri­erna i anknytning till nyårsfiran­det. Vi hoppas att kommunen lyssnar och gör en ändring inför nästa nyårsfiran­de. På vår facebooksi­da finns en länk till namninsaml­ingen. Nathalie Mariou

Ulrika Wall Marika Wallander

Linnéa Karlsson Vi publicerar ibland aktuella insändare och debattarti­klar tidigare på hn.se än i papperstid­ningen. Vi kan också publicera fler insändare i samma ämne på nätet än i pappret. Läs de senaste åsikterna hn.se/åsikter

Djurskydde­t Varbergs Djurhjälps styrelse

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? RAKETER. Vi anser att kommunen ska visa att de tar djurskydds­frågor på allvar och hittar ett alternativ till fyrverkeri­er, som t ex en lasershow.
Bild: ANNIKA KARLBOM RAKETER. Vi anser att kommunen ska visa att de tar djurskydds­frågor på allvar och hittar ett alternativ till fyrverkeri­er, som t ex en lasershow.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden