Hallands Nyheter

Kan bli sista fyrverkeri­et i Varberg

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se VARBERG

Johannes Persson och hans hund Smulan laddar inför årets värsta helg. Den skotträdda hunden tvingas gå på lugnande medicin för att orka med alla fyrverkeri­er. Hennes husse har skickat veterinärr­äkningen på 570 kronor till kommunen.

Kommunen betalar drygt 200 000 kronor för nyårsfiran­det vid fästningen, varav 150 000 kronor avser själva fyrverkeri­et, som skjuts upp av proffs.

– Man får inte bryta mot djurskydds­lagen. Nu använder man våra skattemede­l för att bland annat utsätta min hund för lidande, förklarar Johannes Persson den radikala handlingen.

HAN ÄR EN av dem som gått i bräschen för att stoppa kommunens nyårsfyrve­rkeri. Men protestbre­vet till kommunens högsta ledning har inte hjälpt. Inte heller den motion som lämnats in av Sverigedem­okraten Erik Hellsborn. Att kommunen dessutom beslutat att satsa en miljon kronor extra för att stärka vissa evenemang – bland annat nyårsfyrve­rkeriet – lade ytterligar­e sten på börda bland djurvänner­na.

Erik Hellsborn gillar egentligen fyrverkeri­er men han tycker synd om djuren och vill att kommunen utreder möjlighete­n att ersätta det kommunala fyrverkeri­et med en ljud- och ljusshow. En sådan skräpar heller inte ned.

VAD HN ERFAR kan årets fyrverkeri därför bli det sista i sin genre.

– Vi kommer att titta på motionen under nästa år. Det finns ju lasershowe­r man kan ha i stället, säger kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M)

Uttalandet applåderas av Johannes Persson och nystartade föreningen Djurskydde­t Varbergs Djurhjälp.

– Alla som har en hund eller en katt vet hur rädda de blir. Det är hemskt, säger ledamoten Linnéa Karlsson.

– Det låter helt okej. En lasershow kan jag till och med ta med hunden på, säger Johannes Persson. Man kan göra något jättefint om man bara vill.

UNDER 20 ÅRS tid var det Ringhals som stod för det traditions­tyngda fyrverkeri­firandet. 2015 hoppade kärnkraftv­erket av på grund av besparings­skäl. I stället blev det Jsmgruppen och dess ägare Martin Jönsson som sörjde för att varbergarn­a fick fira in 2016. Kommunen tog över ansvaret förra året.

Årets klassiska fyrverkeri hålls som vanligt vid fästningen om inte dåligt väder sätter stopp. Klockan 23.45 håller Varbergsku­nnige Peter Börjesson ett nyårstal och vid midnatt startar smällandet.

– Om vi får så ska jag och Smulan gömma oss i ett litet hus längst ut på Gubbanäsan. Där håller bara fågelskåda­re till annars, säger Johannes Persson.

 ?? Bild: CECILIA EKHAGE ?? NEJ TILL FYRVERKERI. Jack Russell-tiken Smulan är livrädd för smällare. Nu har husse skickat veterinärr­äkningen till Varbergs kommun.
Bild: CECILIA EKHAGE NEJ TILL FYRVERKERI. Jack Russell-tiken Smulan är livrädd för smällare. Nu har husse skickat veterinärr­äkningen till Varbergs kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden