Hallands Nyheter

Det går i raket

GRIMETON: LASSVIS AV FYRVERKERI­ER PASSERAR FÖRETAGET

-

Månaderna innan nyår är det högsäsong på företaget Linders Fyrverkeri. Under året har beställnin­gar gjorts av fyrverkeri­er producerad­e i Kina som nu ska ut till kunder.

Inne på lagret är personalen i full gång. Här står metervis med pallar som ska köras ut till butiker spridda mellan Ystad och Haparanda. I lådorna ligger bengaliska eldar, fontäner, tårtor, fyrverkeri­bomber, raketer och även partyartik­lar.

– Varorna kommer in, packas på pall och lämnar lagren i säkrade lastbilar, säger vd Sven-ola Bengtsson, som började jobba på företaget för 15 år sedan.

Linders Fyrverkeri ligger på en avskild plats i Grimeton. Bra för säkerheten, men de har ändå inte haft någon hantering av löst krut på många år.

– OCH DÅ PÅ så sätt att produktern­a packades i påsar. Här har det aldrig funnits någon tillverkni­ng av fyrverkeri­er.

Det är i stora fabriker på Kinas landsbyggd som allt blir till. Förutom ett basutbud av artiklar och pjäser tar Linders fram nyheter i fyrverkeri­väg tillsamman­s med europeiska kollegor. De får inte allt som de pekar på, men lägger fram önskemål till fabrikerna. Inne på kontorsbor­det ställer Sven-ola fram en batteritår­ta som han varit med och tagit fram.

– Vi kan föreslå att vi till exempel vill inleda pjäsen med vissa färger, men då kan det vara så att de inte

 ??  ?? STORA VOLYMER. Cirka 15-20 containrar med 20 ton i varje passerar Linders varje år. ”Vi måste hitta gemensamma att avfyrandet på nyår blir tidsstyrt.
STORA VOLYMER. Cirka 15-20 containrar med 20 ton i varje passerar Linders varje år. ”Vi måste hitta gemensamma att avfyrandet på nyår blir tidsstyrt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden