Hallands Nyheter

Gammal villaidyll försvinner på Söder

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

De sista resterna av en svunnen tid försvinner. Byggnadsnä­mnden har sagt ja till en ny plan på Söder som tillåter ett 30-tal lägenheter på de sista två villatomte­rna.

Det handlar om fastighete­rna på Södra vägen 42 A och 42 B. Två äldre hus med stora tomter intill den gamla kvarnen på Söder. En byggnad från 1886 som de senaste åren blivit alltmer kringbyggd av stora, höga och skymmande huskroppar. I dag står den som en vacker men udda fågel i området.

– Du kommer fortfarand­e att kunna se kvarnen mellan husen, menar Stefan Stenberg (C), byggnadsnä­mndens ordförande.

Nämnden har nu sagt ja till ett planbesked som rymmer ett 30-tal lägenheter. Beslutet är ännu ett steg på vägen att förtäta Varbergs centrum och skapa nya hem till en allt större befolkning.

Hur många nya huskroppar och hur höga husen blir är inte klart. Det kommer den framtida detaljplan­en att visa. De tidigare hus som byggts har upp till fyra våningar plus indragen takvåning. Alltså femvånings­hus.

 ?? Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN ?? SISTA IDYLLEN FÖRSVINNER. De här husen på Södra vägen kan komma att försvinna och ersättas av stora flerfamilj­shus. Först ska ny detaljplan göras.
Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN SISTA IDYLLEN FÖRSVINNER. De här husen på Södra vägen kan komma att försvinna och ersättas av stora flerfamilj­shus. Först ska ny detaljplan göras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden