Hallands Nyheter

Fart på Linders

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

finns och att vi måste välja andra.

Varje år åker Sven-ola och kollegor i andra länder till fabriker i Kina för att titta på sina önskemål innan beställnin­gen läggs.

Fyrverkeri­erna i dag är säkrare sedan de fått en europeisk märkning, men så finns skillnader mellan olika länder.

– I Sverige sätter vi en högre åldergräns på vissa fyrverkeri­er än övriga Europa, medan det i Sverige kan vara okej med mer krut.

SVEN-OLA TAR UPP en raket på en pinne som Linders inte beställt i år. Sveriges Fyrverkeri­branschför­bund, SFB, gick i början av året ut och meddelande att den inte längre ska importeras.

– Den är oberäkneli­g och vi stödjer * I Sverige är det 18-årsgräns som gäller för att köpa, sälja eller använda fyrverkeri­er utomhus. Det är också olagligt att ge fyrverkeri­er till en person som är yngre än 18 år.

* Ibland behövs det ett tillstånd, som polisen ger, för att använda fyrverkeri­er. Men vanligen behövs inget tillstånd för att skjuta fyrverkeri­er på nyår, men i till exempel tätorter kan det ändå behövas.

* Varje kommun kan göra upp egna regler för vad som gäller för användning av fyrverkeri­er.

* I EU måste fyrverkeri­er vara Cemärkta för att få säljas. det beslutet.

Mycket kritik riktas mot fyrverkeri­er eftersom djur, främst hundar, lider av de höga smällarna. Därför har det blivit mer populärt med tysta raketer.

– Vi måste hitta gemensamma sätt att förhålla oss till fyrverkeri­er, som ju är tillåtna, säger Sven-ola, som tycker att det är en bra idé att avfyrandet på nyår blir tidsstyrt.

Men den lasershow som Varberg ska utreda som ett alternativ tror han inte på.

– Du måste i så fall projicera det mot en vägg eller röklägga ett område. Och då kan man bara se showen från ett håll. Dessutom är det väldigt dyrt.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? sätt att förhålla oss till fyrverkeri­er, som ju är tillåtna”, säger vd Sven-ola Bengtsson, som tycker att det är en bra idé
Bild: ANNIKA KARLBOM sätt att förhålla oss till fyrverkeri­er, som ju är tillåtna”, säger vd Sven-ola Bengtsson, som tycker att det är en bra idé

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden