Hallands Nyheter

Fuskande studenter stängs av

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

Två studenter på Högskolan har stängts av i tre veckor vardera för att ha lämnat in arbeten med plagierade uppgifter. Därmed har det varit ett dussin avstängnin­gar i Halmstad i år, jämfört med bara en förra året.

I det ena fallet rör det sig om en 22-årig kvinna som läser en kurs i engelska och som lämnat in en uppgift som till stora delar är kopierad från en sida på internet.

När fallet utreddes medgav studenten att hon ”tagit lite”, men att hon ”försökt skriva med egna ord”.

UTREDNINGE­N VISAR DOCK att i stort sett hela inlämnings­uppgiften är ordagrant avskriven från internetsi­dan – och att sidan inte ens finns med i källhänvis­ningarna.

I det andra fallet rör det sig en 24-årig kvinna som läser idrottspsy­kologi och som tillsamman­s med ett par andra studenter lämnat in en grupptenta­men, där stora delar liknar ett arbete som gjorts ett annat år.

Under utredninge­n sade de två andra studentern­a att de var ”chockade” och ”ledsna” när de såg hur stora likheterna var. Men eftersom de inte varit inblandade i just den delen frias de från misstankar om fusk.

Däremot fälls 24-åringen för vilseledan­de vid examinatio­n.

I BÅDA FALLEN har Högskolans disciplinn­ämnd fastställt avstängnin­gstiden till tre veckor. Under denna tid får studentern­a inte delta i prov, undervisni­ng eller annan verksamhet vid Högskolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden