Hallands Nyheter

Färre Hvbhem lämnar fler utan jobb

- CAROLIN GADALLAH carolin.gadallah@hn.se

Det är samma trend över hela landet. Hvb-hem stänger ett efter ett och personalen vet inte var de ska ta vägen.

Just nu pågår förhandlin­gar mellan Falkenberg­s kommun och olika fackföreni­ngar för att försöka reda ut hur den nya organisati­onen ska se ut och vilka som blir av med sina jobb.

– I ett första skede av förhandlin­garna har vi kommit fram till att vi behåller 9 av 29 anställda. I det andra skedet som pågår nu förhandlar vi med facket om vilka som kommer bli av med sina jobb, säger Bengt Erik Johansson, löne och förhandlin­gsstrateg på Falkenberg­s kommun.

ATT HVB-HEM NU stänger beror bland annat på att antalet ensamkomma­nde barn har minskat.

– Inflödet i Falkenberg är nästan noll. Om man jämför med vintern år 2015-2016 så hade vi mellan 8-13 ungdomar som kom varje vecka, säger Johan Klingborg, socialchef i Falkenberg­s kommun.

Som mest bodde det 160 barn i Falkenberg. Alla bodde inte på Hvb-hem utan en del var utplacerad­e på bland annat familjehem. Tor Jacobsen, verksamhet­schef för kommunens flyktingmo­ttagande i Falkenberg säger att det var ungefär 60 procent av barnen som bodde på Hvb-hem.

– I dagsläget har vi 33 personer som bor på stödboende, 20 som bor på Hvb-hem, 10 som ingår i privatplac­eringar och 5 familjehem­splacering­ar. Det är de som är kvar nu jämfört med de 160 som vi hade innan, säger han.

FÖRUTOM ATT INFLÖDET av ensamkomma­nde barn praktiskt taget har stannat av så finns det fler anledninga­r till att antalet barn nu minskar så drastiskt.

– De två största orsakerna är att barnen antingen har fyllt 18 år eller har flyttat av andra anledninga­r om de fått hit föräldrar och andra anhöriga, säger Tor Jacobsen.

Eftersom att antalet kommer fortsätta minska vill kommunen nu ha lite framförhål­lning och placerar därför om en del av barnen för att kunna lägga ner några av verksamhet­erna.

– Vi kommer ha kvar två Hvbhem som vi inte har stängt. Ett HVB är flyttat bara. Vi flyttade från kullen till Vinbygårde­n, säger Tor Jacobsen.

BENGT ERIK JOHANSSON har varit med under förhandlin­garna för att kontroller­a att allt går rätt till och att alla lagar följs. Målet nu, säger han, är att ingen ska behöva bli arbetslös.

– Arbetstaga­rna ska känna sig trygga i att vi gör rätt saker och att vi följer de avtal som finns. Och att vi gör allt för att vi ska kunna hitta något annat jobb till dem, säger han.

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? HJÄLPA ANSTÄLLDA. – Förhandlin­gen vi håller på med nu handlar om att vara så goda arbetsgiva­re som möjligt, säger socialchef Johan Klingborg.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM HJÄLPA ANSTÄLLDA. – Förhandlin­gen vi håller på med nu handlar om att vara så goda arbetsgiva­re som möjligt, säger socialchef Johan Klingborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden