Hallands Nyheter

Fixa finaste vinterbuke­tten

TRÄDGÅRD: FLORISTENS TIPS FÖR ATT BINDA EN BUKETT

- ANNA BRATT/TT

Att binda en proffsig bukett är inte så svårt som man kan tro, bara man har de rätta handgreppe­n. Malin Munter, florist på Floristkom­paniet, tycker att svenskarna blir alltmer medvetna när det handlar om blommor.

– Folk har bra koll och vill gärna välja ut blommorna själva. Jag tror att det hänger ihop med att inredning är så trendigt, blommor är ju en del av det, säger hon.

Malin ger sina bästa bukettips – men är noga med att understryk­a att det egentligen inte finns några regler.

– Jag tycker man ska blanda mycket och välja de sorter man själv gillar mest. Ofta när barn får välja blommor i butiken tar de en av varje – och det blir så färgglatt och fint!

ETT STALLTIPS ÄR dock att variera storlekar och former på blommorna, det ger fina kontraster.

– Om alla blommor är lika stora blir det svårt att se de enskilda blommorna, det blir bara som en massa, säger Malin.

Ett annat tips är att blanda olika texturer – sidenmatt, blankt, frasigt, fransigt, spretigt och slätt gör buketten spännande och levande.

Malin Munter tipsar också om att lägga till det du själv hittar i naturen till din bukett – kvistar, grenar och blåbärsris till exempel. En skrovlig grå gren blir en utmärkt kontrast till en ljuv ranunkel. – Det behöver inte vara helt perfekt för att vara vackert.

med buketten till nyårsmidda­gen – slå in den i papper för att skydda mot kylan! Minusgrade­r är döden för blommorna. Det är ett vanligt misstag när man köper en bukett i mataffären att man inte slår in den inför hemresan, och så fryser blommorna ihjäl, berättar Malin. – Vi slår alltid in buketterna i vaxat papper, och det kan gärna få sitta kvar när man räcker över buketten. Ska buketten åka långt kan du vattenpack­a den – duscha ett vaxat papper och vira runt stjälkarna. Då klarar den sig utan vas i upp till tolv timmar. Väl framme vid vasen är det dags

Vackraste bordsbuket­ten till nyår eller den finaste gåbortpres­enten till vinterfest­en binder du själv av dina favoritblo­mmor, med hjälp av floristens bästa knep!

att snitta stjälkarna. Använd en vass kniv.

– Olika blommor är olika känsliga – en tulpan eller amaryllis med mjuk, tjock stjälk är inte så känslig. Men skär man en ros med en slö kniv täpper man till rören inne i skaftet, så att blomman inte kan dricka vatten och börjar sloka, säger Malin Munter.

Att välja rätt vas är en konst i sig. Till den här buketten rekommende­rar Malin en vas med smal midja som är vid upptill. Vasen ska fyllas med färskt vatten. Varmt eller kallt?

– Generellt säger man att mjuka stjälkar ska ha kallt vatten och hårda varmt. Men när man blandar mjuka och hårda i en bukett går det jättebra att ta ljummet vatten, så noga är det inte.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ?? GE BORT EN BLOMMA. Florist Malin Munter visar hur man binder en gåbortbuke­tt till helgernas festlighet­er.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT GE BORT EN BLOMMA. Florist Malin Munter visar hur man binder en gåbortbuke­tt till helgernas festlighet­er.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden