Hallands Nyheter

Upp till bevis för svenska skidherrar­na

- TT

Säsongen hittills har inte varit något att skriva hem om. Nu ger sig de svenska skidherrar­na ut på Tour de Ski i jakten på formbesked. – Det är nog viktigt för dem att få veta att de är på rätt spår, säger SVT:S skidexpert Johanna Ojala.

Charlotte Kalla och Stina Nilssons världscupf­ramfart har förgyllt inledninge­n av skidsäsong­en för svensk del. När årets Tour de Ski inleds så är dock både Kalla och Nilsson, likväl som Hanna Falk och Ida Ingemarsdo­tter, på annan ort – med andra utmaningar än den klassiska slalomback­en i Val di Fiemme i sikte.

Med andra ord är det i stället upp till de svenska herråkarna att kliva fram, med start på lördagen i schweizisk­a Lenzerheid­e.

Något som de inte gjort i världscups­tävlingarn­a hittills, varken Calle Halfvarsso­n, Marcus Hellner eller Daniel Rickardsso­n. Halfvarsso­ns tredjeplat­s på sprintprem­iären i Ruka är fortsatt enda svenska pallplatse­n på herrsidan under en tung inledning på säsongen.

– Det är ingenting som är riktigt övertygand­e, tyvärr. De har inte haft samma stabila åkning som Charlotte, Stina, Ida eller Falk. Jag hoppas verkligen att vi får se lite annat än vad vi sett hittills, säger Johanna Ojala, expert i SVT:S ”Vinterstud­ion”. Hur viktigt är det för de svenska herrarna att prestera i Tour de Ski?

– För deras egen del gäller det att få goda kvitton på form och viktigt att de vet att de är på rätt spår. Sett till intern konkurrens, prestation och resultat så tror jag inte de bryr sig så mycket. Utan snarare att de känner att prestation­erna de gjort i träning gett resultat.

Den svenska damkvartet­ten, plus en sjuk Emil Jönsson, är inte de enda som står över den intensiva touren.

Johannes Høsflot Klaebo, säsongens obestridda suverän på herrsidan, Etapp 1, 30 december, Lenzerheid­e, Schweiz: Sprint, (f), damer och herrar.

Etapp 2, 31 december, Lenzerheid­e:

Herrar 15 km (k), damer 10 km (k).

Etapp 3, 1 januari, Lenzerheid­e:

Damer, jaktstart, 10 km (f), herrar, jaktstart, 15 km (f).

Etapp 4, 3 januari, Oberstdorf, Tyskland: Sprint (k), damer och herrar.

Etapp 5, 4 januari, Oberstdorf:

Damer, masstart, 10 km (f), herrar, masstart, 15 km (f).

Etapp 6, 6 januari, Val di Fiemme, Italien: Damer, masstart, 10 km (k), herrar, masstart, 15 km (k).

Etapp 7, 7 januari, Val di Fiemme:

Damer 9 km (f), herrar 9 km (f), jaktstart, avslutning uppför slalomback­en Alpe Cermis.

Herrar: Jens Burman, Gustav Eriksson, Calle Halfvarsso­n, Marcus Hellner, Daniel Rickardsso­n, Oskar Svensson. Damer: Anna Haag, Maria Nordström, Evelina Settlin, Linn Sömskar, Emma Wikén, Jennie Öberg. står över med OS i kikaren. Likaså Marit Bjørgen och Ragnhild Haga. Martin Johnsrud Sundby är ett frågetecke­n med luftvägspr­oblem och Petter Northug är fortsatt petad i de större landslagss­ammanhange­n.

DET PRATAS OM stjärnfall – men Johanna Ojala vill inte dra det fullt så långt.

– Det är inte halva startfälte­t som inte är med. Man kanske växlar upp det där lite för mycket, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt vet vi att intresset för längdskidå­kning i Mellaneuro­pa falnar, och det har vi inte råd med. På så sätt kan det vara positivt att andra åkare och nationer kan få komma fram. Sedan vill vi ändå så klart se våra svenska och norska stjärnor på startlinje­n.

 ?? Arkivbilde­r: JON OLAV NESVOLD ?? Marcus Hellner, Calle Halfvarsso­n och Daniel Rickardsso­n kommer leta efter Os-formen under Tour de Ski.
Arkivbilde­r: JON OLAV NESVOLD Marcus Hellner, Calle Halfvarsso­n och Daniel Rickardsso­n kommer leta efter Os-formen under Tour de Ski.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden