Hallands Nyheter

Året som gått: Detta minns vi från 2017

2017: UPPLEVELSE­R SOM DRÖJER SIG KVAR

-

Det negativa beskedet att det privata galleriet Artspace i Varberg la ner har vägts upp av flera positiva konstnyhet­er 2017.

Konstlörda­g i Varberg startade, med 12 samordnade utställnin­gar.

Och efter rekryterin­gstumult på kommunens kulturavde­lning i Varberg har en ny konstnärli­g ledare, Camilla Påhlsson, utsetts. Varberg fick finfrämmat i juni då konstnären och serieförfa­ttaren Jan Stenmark gjorde en utställnin­g, vilken var hans första på västkusten, någonsin.

Min starkaste konstupple­velse stod Knutte Wester för. Videoverke­t ”Gryning i en stad utan namn” på Komediante­n fick mig att storböla i ett rum fullt av okända människor på en pressvisni­ng i våras. Även den pågående utställnin­gen på Varbergs Konsthall, ”Materiell tanke, med finsk samtidskon­st är riktigt bra (pågår till 7 januari).

Konsertåre­t har också varit starkt. Årets finaste musikminne, utan konkurrens, var Säkerts! spelning på Strömma Farmlodge. Och både Miriam Bryant i Falkenberg och Laleh i Varberg var ljusa och glada sommarkväl­lar att spara i minnet.

EN MANSFRI FESTIVAL tog stor plats nyhetsåret 2017. Emma Knyckare från Rolfstorp kläckte ur sig en idé som verkligen slog rot. Falkenberg blev riksberömt över en natt när Destinatio­nsbolagets Kristjan Fannar gick ut och sa att evenemange­t gärna fick hållas i där. Var festivalen diskrimine­rande eller inte? Fick en kommun bjuda in ett evenemang som bara är till för halva befolkning­en? Diskussion­erna gick heta under sensommare­n. Men vad olika falkenberg­are tyckte om saken spelade inte så stor roll i slutänden eftersom arrangörer­na till Statement Festival, som den kom att kallas, valde Göteborg ändå.

2017 var också året då de lokala tv-kändisarna blev fler i en rasande fart. Bachelor, Ensam mamma söker, Paradise Hotel och Sveriges Modigaste har alla tagit med hallänning­ar i årets säsonger. Bäst gick det för Emma Hellström från Varberg som vann Paradise Hotel och för Gustav Axborn från Falkenberg som vann Sveriges Modigaste.

En annan vinnare är falkenberg­aren Fredrik Wenzel som har filmat Ruben Östlunds film ”The Square” som vann Cannesfest­ivalens finaste filmpris i våras och som har fortsatt att prisas under hela året.

HN:S nöjesrepor­ter blickar tillbaka på ett händelsrik­t 2017. Säkerts! spelning på Strömma Farmlodge, reportaget om ”Öppna landskap”-myten och en rörande konstupple­velse med Knutte Wester är några av minnena som etsat sig fast.

 ??  ?? STÖRST MÅ GLÄDJEN LYSA ER. Det sprutade lila konfetti över de 4000 besökarna på Stortorget i Falkenberg när Miriam Bryant avslutade sin konsert 13 juli med Sven-bertil Taubes ”Ett sista glas”.
STÖRST MÅ GLÄDJEN LYSA ER. Det sprutade lila konfetti över de 4000 besökarna på Stortorget i Falkenberg när Miriam Bryant avslutade sin konsert 13 juli med Sven-bertil Taubes ”Ett sista glas”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden