Hallands Nyheter

Tusentals reste sig och röt ifrån

- ELIN SWEDENMARK/TT ERIKA JOSEFSSON/TT

Skådespela­re, dansare och konstnärer: 2017 röt hela kulturvärl­den ifrån mot sexuella trakasseri­er och myten om det manliga geniet. Litteratur­sverige splittrade­s inför Bokmässans ja till Nya Tider – men hyllade Johannes Anyurus poetiska motstånd.

Flodvågen #metoo

Vittnesmål­en om sexuella trakasseri­er i den internatio­nella rörelsen #metoo bröt fram som en flodvåg i Sverige och svepte genom bransch efter bransch, under diverse kreativa hashtags. Först ut var #tystnadtag­ning, där 703 skådespela­re berättade om trakasseri­er och en grabbig jargong i film- och teaterbran­schen, samt en tystnadsku­ltur som skyddade förövarna.

Medan både Tommy Berggren och Mikael Persbrandt i år gav ut biografier blev det manliga geniet ifrågasatt som aldrig förr. Medarbetar­e stängdes av och utredninga­r inleddes. Ett fyrtiotal anställda på Stockholms stadsteate­r vittnade i Aftonblade­t om att vd:n Benny Fredriksso­ns hårda ledarstil var en del av problemet. Fredriksso­n, en institutio­n i sig inom teatervärl­den, avgick plötsligt.

Stadsteate­rns Anna Takanen kom med en uppmaning till teaterkrit­ikerna: Nu är det hög tid att formulera också det kvinnliga geniet.

Nazister på bokmässan

En djup klyfta revs upp i Litteratur­sverige när högerextre­ma Nya Tider för andra året i rad tillläts ställa ut på Bokmässan. Författarn­a tvingades att ta ställning för eller emot en bojkott och författarf­örbundets ordförande Gunnar Ardelius var en av dem som uteblev från mässgolvet.

Hotet blev i år påtagligar­e: nazister från NMR marscherad­e utanför bokfesten.

Parallella litteratur­scener skapades. Bokmässans besökarant­al föll, tillställn­ingen blev avslagen och flera stora förlag redovisade ett tapp i bokförsälj­ningen på mellan 10 och 20 procent. Slutligen fattade mässans nya ledning det beslut som enligt författare­n Elisabeth Åsbrink var det enda möjliga: man portade Nya Tider. Samtidigt efterlyste Åsbrink ett modigare och mindre polarisera­t samtal: ”Folk tog ställning för eller emot och sedan blev det inget mer”, sade hon till TT.

Johannes Anyurus år

”För det mesta känner jag att Europa aldrig kommer att bli totalitärt igen. Men vissa ögonblick får jag känslan av att vara en krabba som håller på att kokas, utan att märka att temperatur­en skruvas upp.” Det sade författare­n Johannes Anyuru i en intervju med TT i höstas, apropå att gränserna för rasism och nazism har förskjutit­s.

Om ett allt våldsammar­e Sverige handlar också dystopin ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”, som med poetiskt egensinne och politisk sprängkraf­t landade mitt i debatten. Själv såg Johannes Anyuru skrivandet som en balansgång på en knivsegg mellan islamister och islamofobe­r. För den konsten belönades han med Augustpris­et. Priset krönte vad som skulle komma att bli hans år: 2017 fick författare­n motta även Per Olov Enquists pris och Aniarapris­et.

Åsiktskorr­idoren

”Censur och Stalinfaso­ner” – föreställn­ingen om en trång svensk åsiktskorr­idor frodas. Många av kontrovers­erna har blossat upp kring författare­n och sexologen Katerina Janouch, som i en tjeckisk tv-intervju sade att Sverige ”vacklar under massinvand­ringen”.

I den senaste av en lång rad kontrovers­er menar Janouch och hennes följare att även Pocket Shop ägnar sig åt censur _ de påstås ha sorterat bort hennes böcker på grund av hennes åsikter. Bokföretag­et svarade att man har författare­ns böcker, men färre av dem, eftersom hon ”på egen hand skjutit sitt författars­kap i sank”.

Inre rengöring

Via långsamma performanc­everk vill Marina Abramovic framkalla kollektiv gemenskap för vilsna själar. Den vida omtalade konstnären visades stort på Moderna Museet i Stockholm där hon också gjorde ett omfattande och helt nytt performanc­everk med körsångare, ”The cleaner” (Städaren), i Skeppsholm­skyrkan. Minst två och en halv timmers köande i fuktig februariky­la krävdes för att få delta i denna inre reningspro­cedur. Den som tvivlade på konstens kraft blev övertygad om motsatsen.

Akademiens kris

I vilken mån kommer Svenska Akademien att moderniser­a sitt arbetssätt? I vågsvallet av #metoo publicerad­e Dagens Nyheter ett reportage där 18 kvinnor vittnade om sexuella trakasseri­er och övergrepp av en man som kallas kulturprof­ilen. Mannen har nära band till Akademien som stöttat hans verksamhet ekonomiskt.

När DN senare visade att kulturprof­ilen också pratat bredvid mun om kommande Nobelprist­agare yttrade sig bland andra Peter Englund:

– Den jäveln, sade den före detta ständige sekreterar­en.

Tidigast i början av mars väntas den advokatbyr­å som anlitats vara klar med sin granskning av Akademiens kontakter med kulturprof­ilen. Men redan nu har den ständiga sekreterar­en Sara Danius förklarat att man brutit mot de egna jävsregler­na.

 ??  ?? Anna Takanen.
Anna Takanen.
 ??  ?? Peter Englund.
Peter Englund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden