Hallands Nyheter

Varbergstu­nneln skapar möjlighet

- ELSA HENRIKSDOT­TER elsa.henriksdot­ter@hn.se

Kommunstyr­elsen har tagit emot ett förslag om förlängnin­g av Östra hamnvägen. Före detta kommundire­ktör Jörgen Ehn kom med ett liknande förslag på 80-talet, Jörgens krök. Tack vare den planerade tunneln får kröken nu en ny chans.

Redan på 1980-talet kom förslaget om att förlänga Östra Hamnvägen och på så sätt avlasta Västra Vallgatan. Nu nästan 40 år senare kan förslaget bli verklighet.

När arbetet med Varbergstu­nneln är klart 2025 kommer Västkustba­nan att gå under staden och dagens järnvägssp­år avvecklas.

Det öppnar för ny-gamla lösningar på problemomr­ådet Västra Vallgatan. Kommunen kommer nämligen att få tillgång till mark som tidigare var låst på grund av spåret. Plötsligt blir det möjligt att dra Östra Hamnvägen bakom gallerian, upp mot Bäckgatan – som det har varit tal om i snart 40 år.

– Ja på 1980-talet pratade vi mycket om det där. Jag låter dem gärna härja på. Det var mitt uppslag en gång i tiden, det fick smeknamnet Jörgens krök, och det var många som tyckte att det var en bra idé, säger Jörgen Ehn, tidigare kommundire­ktör.

PÅ JÖRGEN EHNS tid gjorde parkerings­platserna bakom dåtidens Domus – i dag gallerian – och järnvägen att det var svårt att få igenom förslaget om en förlängnin­g av Östra Hamnvägen. Men när järnvägssp­åren försvinner under mark ser inte Jörgen Ehn några problem med förslaget. Parkerings­platserna finns inte längre kvar.

Tjänstemän på samhällsut­vecklingsk­ontoret och hamn- och gatuförval­tningen väcker nu liv i den gamla idén om Jörgens krök. I en utredning presentera­s hela fyra lösningar som kan komma att underlätta trafikkaos­et i centrum.

Det första förslaget är att låta Östra Hamnvägen krökas upp mot Bäckgatan. Detta skulle, enligt utredninge­n, resultera i en halvering av trafiken på Västra Vallgatan, framförall­t på sträckan förbi gallerian. Åtgärden skulle vara relativt enkel att genomföra utan större störning eller förändring i miljön.

DET ANDRA FÖRSLAGET är att förlänga fram till både Bäckgatan och Prästgatan.

Att dra vägen fram till Lasarettsg­atan är ett tredje alternativ i utredninge­n. Det är också det alternativ som utredninge­n rekommende­rar kommunstyr­elsen, eftersom en sådan förlängnin­g skulle avlasta Västra Vallgatan under längst sträcka.

Nivåskilln­aden mellan den nuvarande banvallen och vägarna som Östra Hamnvägen ska ansluta till är stor, men det anses kunna lösas genom att bergskärni­ngen fylls igen.

Det finns också ett fjärde förslag – som tjänstemän­nen faktiskt sågar själva. Det går ut på att dra Östra Hamnvägen hela vägen till Ringvägen. Enligt utredninge­n skulle en sådan dragning inte ge någon större avlastning av Västra Vallgatan, och den rekommende­ras därför inte.

Jörgen Ehn tror inte heller på det förslaget. Han menar att det skulle mötas av protester från villaägarn­a. Dessutom finns det ett till problem med förlaget, enligt honom.

– Drar man vägen ända bort till Ringvägen, då blir det ingen Jörgens krök då blir det en rak gata, säger Jörgen Ehn och skrattar.

”Drar man vägen ända bort till Ringvägen, då blir det ingen Jörgens krök då blir det en rak gata.” JÖRGEN EHN

före detta kommundire­ktör

 ?? Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER ?? NY CHANS. Jörgen Ehn betraktar trafiken vid Västra Vallgatan. En krök från Östra Hamnvägen till Lasarettsg­atan hade varit en idealisk lösning.
Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER NY CHANS. Jörgen Ehn betraktar trafiken vid Västra Vallgatan. En krök från Östra Hamnvägen till Lasarettsg­atan hade varit en idealisk lösning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden