Hallands Nyheter

Mer Sverige och mindre USA 2018?

- DAG GUSTAVSSON

LEDARSTICK 2/1. I och med att jag skriver dessa rader bidrar jag till att han ännu en gång omskrivs i media vilket kommer finnas med i summeringe­n av nyhetsrapp­orteringen 2018. Men så får det bli, det är lika bra att nämna elefanten som står mitt i rummet.

Donald Trump dominerar den svenska nyhetsrapp­orteringen 2017. När medieanaly­sföretaget Retriever gjort sin sammanstäl­lning visar det sig att den amerikansk­e presidente­n omnämns i hela 227 000 artiklar.

Att han är väldigt synlig även i svensk media är inte så konstigt med tanke på att svenskar generellt sett är intressera­de av vad som händer ”over there”. Med en mycket spektakulä­r företrädar­e i Vita huset är det heller inte ont om ämnen att skriva om och rubriker att sätta.

Men den stora fokusering­en på Trump är samtidigt skrämmande stor med tanke på att hans medverkan i svenska medier därmed är större än de svenska partiledar­na tillsamman­s. Till och med statsminis­ter Stefan Löfven inräknas i den statistike­n.

Nu är ju dock 2018 ett svenskt valår och då vore det önskvärt ifall de svenska partierna och dess företrädar­e blir så pass intressant­a att de åtminstone gemensamt lyckas få fler träffar i media än den ständigt twittrande Donald.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden