Hallands Nyheter

Tiden har visat att svaret sällan är svart eller vitt

- 010 471 53 70 dag.gustavsson@hn.se

Just i dessa dagar är det tydligt att konstatera att åren går. När vi nu närmar oss två decennier in på 2000-talet kunde vi kanske också förvänta oss att erfarenhet­en, lärdomen och den samlade kunskapen genom alla dessa år, genom dessa årtusenden nu skulle ha lärt oss människor det mesta. Att vi genom att titta på vår historia skulle ha förståelse för hur saker och ting ska skötas för att våra egna liv men också samhället i stort skulle fungera så problemfri­tt som möjligt.

MEN SÅ ENKELT fungerar inte världen. Och kanske framför allt, så enkelt fungerar inte vi människor. Vi är ju hela tiden nya individer i en ständigt föränderli­g värld och därför är det väl så att gårdagens manual ändå inte skulle fungerat i dag. Saker och ting och människor är komplexa.

Denna komplexite­t påverka dessutom att svar på frågor mycket sällan och kanske nästan aldrig är ja eller nej. Att olika aspekter, att mera fakta på bordet, att olika värderinga­r oftast leder fram till att ett svar mycket väl kan bli ett nja. Frustreran­de otydligt ibland, absolut, men också en förklaring till varför vi människor kan tycka så olika om samma sak.

ETT SCHACKBRÄD­E ÄR svart och vitt. En tärning är oftast svart och vit. Men långt ifrån allt och nästan ingenting är just svart och vitt, snarare handlar det om en gråskala när hela bilden lagts. Om fler ville inse detta finns chansen att våra diskussion­er och debatter hade kunnat bli mer resonerand­e än anklagande. Om fler ville inse detta finns möjlighete­n att världen skulle kunna upplevas som lite ljusare igen.

Världen kanske inte blir enklare, eftersom ett ja- eller nej-svar därmed sällan är gällande. Men med förhållnin­gssättet att komplexite­ten istället kan ses som en spännande utmaning finns det förhoppnin­gsvis energi att vilja fortsätta försöka.

FÖRSÖKA VADÅ? JO, viljan att hela tiden orka göra saker och ting lite bättre. Sedan har då historien likväl visat att vi åter kommer gå i fallgropar och att nya tider kräver andra lösningar. Vi kommer få börja om igen – och igen.

Och det är just detta som så ofta kan vara så frustreran­de, men vill man som sagt försöka se positivt på saken innebär det att vi alltid har något att göra. Risken med det som är färdigt är att det leder till tristess och det vore ju tråkigt.

God fortsättni­ng på det nya året! Nu tar vi nya tag - igen!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden