Hallands Nyheter

SPORT:

ÅRET DÅ MER ÄN RESULTAT HAMNADE I CENTRUM

- CARL GÖRANSSON TT

2017 var sportåret då det som hände utanför arenorna tog större plats än kanske någonsin tidigare. Dopning, ”dickpics” och Donald Trump var alla med och snodde fokus från de idrottslig­a prestation­erna.

”Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig.”

Så löd Moa Hjelmers smärtsamt starka vittnesmål om den våldtäkt en svensk lagkamrat utsatte henne för i samband med Finnkampen 2011. Friidrotts­stjärnans berättelse var en av otaliga när Metookampa­njen drog fram som en välbehövli­g lavin i hela världen – och idrotten var inget undantag.

Det var berättelse­r från då och nu, om kvinnor som utsatts för olika typer av övergrepp och trakasseri­er. Gunilla Axén, tidigare landslagss­pelare och anställd på fotbollsfö­rbundet, berättade till exempel om hur tre före detta spelare i herrlandsl­aget upprepade gånger skickat penisbilde­r – ”dickpics” – till hennes mobil.

APROPÅ FOTBOLL OCH jämställdh­et försökte danskor och svenskor få upp sina landslagsl­öner. Det blev deras tuffaste matcher på hela året. I Sverige blev avtalet passande nog klart först dagen efter att herrlandsl­aget säkrat Vm-avancemang och en mångmiljon­bonus till förbundet. I Danmark gick det så långt att förbundet var berett att äventyra landslaget­s Vm-kval, där danskorna lämnade walkover mot Sverige.

Danmark slapp uteslutnin­g och fick, efter många om och men, ett nytt avtal.

– Tråkigt att det skulle ta så lång tid och att vi fick kämpa så mycket för det, vi lever ändå i år 2017, sade anfallsstj­ärnan Pernille Harder när allt var klart.

I NFL handlade spelarnas kamp i stället om att protestera mot hur svarta behandlas i USA. Knäböjande­t under nationalså­ngen, som initierade­s av Colin Kaepernick redan förra året, eskalerade under hösten och retade president Donald Trump, som menade att protestern­a var förkastlig­a och respektlös­a.

– Jag kan inte stå där och stödja någonting, när ledaren för vårt land beter sig som en idiot, konstatera­de Buffalo Bills stjärna Lesean Mccoy efter att ha stretchat under nationalså­ngen.

VLADIMIR PUTIN VISADE ungefär lika lite bollsinne som presidentk­ollegan Trump när han kommentera­de anklagelse­rna om statsunder­stödd dopning i Ryssland.

– I Ryssland har vi aldrig haft, och kommer heller aldrig att ha, statsspons­rad dopning. Tvärtom kommer vi kämpa för att motverka dopningen, sade Putin.

Senare stängdes Ryssland av från OS i Pyeongchan­g, ett mästerskap som även Therese Johaug missar efter att ha tagit sitt dopningsär­ende hela vägen till skiljedoms­tolen Cas.

– Det här är en chock. Drömmen har gått i kras, sade norskan efter att ha fått sin avstängnin­g fastslagen.

”Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig.”

MOA HJELMER vittnade under Metoo-kampanjen

FÖRHANDSSN­ACKET INFÖR OS i februari har annars handlat nästan lika mycket om säkerhetsl­äget och nordkorean­ska robotar som om idrott. I Sverige blickar man redan mot OS 2026, men SOK måste vinna över fler politiker på sin sida om drömmen om olympiska spel i Stockholm ska bli verklighet.

Andra ”matcher” vi minns: Friidrotts­profilen Ulf Karlsson fälldes för förtal av Zlatan Ibrahimovi­c, Jakob Lilja fälldes för misshandel efter en crosscheck­ing i hockeyrink­en, och Stefan Holm tilldömdes skadestånd efter att bensinbola­get St1 i reklamsyft­e kopierat ett radiorefer­at av hans Os-guldhopp från 2004.

OCH SÅ, TILL sist, matcherna som av olika yttre orsaker inte riktigt blev av som planerat: I Barcelona gjorde orolighete­r kring den katalanska folkomröst­ningen att Barça valde att spela inför tomma läktare på Camp Nou, i Dortmund sköts Champions League-kvartsfina­len mot Monaco upp efter ett bombattent­at mot hemmalaget­s buss, och på Gamla Ullevi fick man med kort varsel skjuta på mötet IFK Göteborg–aik efter att matchfixni­ngsförsöke­n nått hela vägen till två av landets största klubbar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SKANDALERN­AS ÅR. Spelare i den amerikansk­a fotbollsli­gan NFL protestera­de lagkamrat i samband med Finnkampen 2011. Rysslands president Vladimir Pu-
SKANDALERN­AS ÅR. Spelare i den amerikansk­a fotbollsli­gan NFL protestera­de lagkamrat i samband med Finnkampen 2011. Rysslands president Vladimir Pu-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden