Hallands Nyheter

Spännande människoöd­e – men det finurliga tar udden av dramat

- KARIN SVENSSON/TT

DRAMA

TED – FÖR KÄRLEKENS SKULL Regi: Hannes Holm Med: Adam Pålsson, Peter Viitanen, Happy Jankell med flera. Sverige, 2017 (120 min)

Den gripande kärleken mellan två bröder är den stora behållning­en med Hannes Holms film om Ted Gärdestad. Men skojiga samtidsbli­nkningar och finurlig casting tar udden av filmens första halva.

”Jag var aldrig avundsjuk på Ted, jag ville bara ha honom för mig själv”. Så får Kenneth Gärdestad inleda filmen om sin lillebrors liv, som i nästan lika hög grad kommer att handla om honom själv.

DET VAR KENNETH som skrev texterna till den åtta år yngre Teds solstänkta melodier, kompositio­ner som i dag sjungs på skolavslut­ningar, bröllop och begravning­ar. Det var han som ständigt stod i kulisserna, som stöttade, lotsade och tröstade, och som efter Teds död vid 41 års ålder har vårdat hans minne och skyddat hans eftermäle.

I Hannes Holms film får vi följa bröderna genom 70-, 80- och 90-talen, från de första inspelning­arna i tvättstuga­n hemma i Sollentuna (som avbryts av mamma som kommer med nyponsoppa och mandelbisk­vier), via Teds år som flickidol och schlagerst­järna, in i mörkret som präglade slutet av hans liv.

Det är ett spännande människoöd­e som utspelar sig under en spännande tid i svensk historia, och under filmens första halva går Holm vilse i sin fascinatio­n för det senare. Skojiga blinkninga­r tar udden av berättelse­ns känslomäss­iga kraft, som när den forna tennisstjä­rnan Ted pratar med Björn Borg efter musikgenom­brottet och säger ”hoppas att det går bra för dig också, Björn”.

SAMMA EFFEKT FÅR den finurliga rollbesätt­ningen, som att Niklas Strömstedt spelar sin pappa, Expressenc­hefen Bosse Strömstedt, och att Per Sinding-larsen spelar musikjourn­alist (i hippieperu­k). När Ted Gärdestads första fru Lotta Ramel dyker upp i rollen som sin mamma Susanna Ramel kastas jag rakt ut ur historien och börjar tänka på hur det var för henne att spela mot Happy Jankell i rollen som henne själv. Det är underhålla­nde, men förödande för själva dramat.

Det är först under andra halvan som filmen verkligen griper tag, när vi får möta den trasige Ted som söker livets mening i kortlivad kärlek och religiösa irrspår samtidigt som hans bror maktlöst ser på.

Adam Pålsson gör en porträttli­k Ted Gärdestad, med en fin kombinatio­n av naivitet och skörhet. Han har en otacksam uppgift i att försöka imitera Teds egenartade röst – det låter sig knappast göras – men får till en fint somrig ton som fyller sin funktion.

MEN FÖR FILMENS mest gripande skådespela­rinsats står Peter Viitanen som Kenneth. Viitanen är alltid sevärd (alla borde se honom i Mats Arehns ”Kocken” från 2005) och här förkroppsl­igar han den osjälviska kärlekens dubbelhet – priset och belöningen i att existera för någon annan. Det är en mycket intressant­are historia än ännu ett porträtt av en nationalkl­enod.

 ?? Bild: OLA KJELBYE/STELLANOVA FILM ?? BRÖDRASKAP. Relationen mellan Ted Gärdestad (Adam Pålsson, till höger) och hans storebror Kenneth (Peter Viitanen), som skrev texterna till Teds låtar, står i centrum för filmen Ted – för kärlekens skull.
Bild: OLA KJELBYE/STELLANOVA FILM BRÖDRASKAP. Relationen mellan Ted Gärdestad (Adam Pålsson, till höger) och hans storebror Kenneth (Peter Viitanen), som skrev texterna till Teds låtar, står i centrum för filmen Ted – för kärlekens skull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden