Hallands Nyheter

Migrations­verket: Var tredje anställd får gå

- TOMAS LAUFFS/TT

Migrations­verket är nu klart med de sista ärendena från sviterna av det stora mottagande­t 2015. Men nu måste myndighete­n också skala ner ordentligt på verksamhet­en: 3 000 tjänster ska bort, fler än vad som tidigare sagts.

Migrations­verket fick i dagarna veta att nästa års budget krymper med 800 miljoner kronor. Det innebär att motsvarand­e omkring 3 000 tjänster måste bort – från en myndighet med totalt 8 600 anställda. Det rör sig alltså om över en tredjedel av den samlade personalst­yrkan. Detta är tänkt att lösas i första hand med pensionsav­gångar, personalom­sättning och visstidsan­ställninga­r.

– Vi är mitt uppe i fackliga förhandlin­gar och att lägga varsel. 2018 kommer präglas av den största myndighets­neddragnin­gen någonsin, säger generaldir­ektör Mikael Ribbenvik.

FLYKTINGKR­ISEN 2015 innebar en prövning för det svenska mottagning­ssystemet. Myndighete­n lamslogs och drabbades sedan av växtvärk efter snabba personalti­llsättning­ar. Nu syns slutet på det arbete mottagande­t inneburit. De senaste två åren har 200 000 asylärende­n avgjorts, varav 80 000 under 2017.

– Det är en fantastisk bedrift. Nu gör vi bokslut över det som hände hösten 2015, säger han, men tilllägger:

– Paradoxen blir då att personal som arbetat med detta hårt under två år måste lämna.

Under året har antalet anknyt- ningsärend­en, även kallat anhöriginv­andring, minskat.

– Det är en följd av att det är svårare nu. Det är inte alla som har rätt till familjeåte­rföreninge­n längre, med den nya lagstiftni­ngen vi har.

I mars väntade 74 000 människor på besked, nu är siffran nere i omkring 50 000.

– Det är en avsevärd skillnad. Det är fortfarand­e många som väntar, men vi har vänt trenden.

SAMMA SAK GÄLLER tillstånds­ärenden, till exempel ansökan om att få arbeta eller studera i Sverige: under året har kön krympt från 30 000 till 20 000 trots att antalet ärenden har ökat.

Årets kurva över antal asylsökand­e per månad följer i stort sett, så när som på ett par tusen, konturerna för 2016 års mottagande. När det gäller prognosen för väntat mottagande under 2018 ligger den något under 2017.

– Vi tror att det kommer vara stabilt när det gäller antalet asylsökand­e.

Likaså vad gäller vilka nationalit­eter eller folkgruppe­r som söker asyl: Syrien, Irak, Eritrea och Afghanista­n toppar 2017.

– Det speglar ganska mycket konfliktlä­get i världen. Där finns ingen riktig ljusning. Syrien är lite bättre, men Afghanista­n är lite sämre. Vi ser också ett ökat mottagande från Turkiet efter statskupps­försöket, säger Mikael Ribbenvik och konstatera­r att världen fortfarand­e kommer att vara konfliktfy­lld under kommande år.

– Vår ständiga och största utmaning är den föränderli­ga omvärlden, både vad gäller konflikter men också hur andra länder agerar och vilka överenskom­melser som ingås. Det vi har planerat för ändras, och då måste vi snabbt justera. Vi kanske måste göra om hela vår organisati­on.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? NOVEMBER 2015. Polis lotsar flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö. På bara en månad sökte 36 726 människor asyl i Sverige.
Bild: JOHAN NILSSON/TT NOVEMBER 2015. Polis lotsar flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö. På bara en månad sökte 36 726 människor asyl i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden