Hallands Nyheter

Nordkorea: USA kan inte inleda krig

- TT-AFP-REUTERS

Nordkorea vill massproduc­era kärnvapen, samtidigt som landets ledare öppnar för dialog med grannen i syd. – Hela USA är inom räckhåll för våra kärnvapen och avtryckark­nappen är alltid på mitt skrivbord. Det är verklighet­en, inte ett hot, säger Kim Jong-un.

Diktatorn Kim Jong-un säger att USA aldrig kommer att kunna starta ett krig mot Nordkorea nu när landet har utvecklat kapacitet att nå hela det amerikansk­a fastlandet med sina kärnvapen.

Landet ska under året fokusera på att massproduc­era kärnvapenb­estyckade stridsspet­sar och ballistisk­a robotar, säger han. Det skulle vara en upptrappni­ng av landets internatio­nellt kritiserad­e vapenprogr­am.

– Dessa vapen kommer bara att användas om vår säkerhet hotas, säger Kim Jong-un i ett tv-sänt nyårstal.

HAN SÄGER OCKSÅ att vägen till dialog med grannen Sydkorea ligger öppen och att han vill förbättra relationer­na. Han talade i positiva ordalag om det kommande vinteros i Pyeongchan­g.

– När det kommer till relationen mellan nord och syd borde vi minska den militära spänningen på den koreanska halvön för att skapa en fredlig miljö. Både nord och syd borde göra ansträngni­ngar.

Från sydkoreans­kt håll välkomnas beskedet.

– Vi har alltid sagt att vi är villiga att prata med Nordkorea när som helst och var som helst, om det skulle hjälpa till att återupprät­ta de interkorea­nska relationer­na och leda till fred på den koreanska halvön, sade en talesman för presidente­n.

UNDER 2017 BLEV situatione­n vid den koreanska halvön alltmer spänd. I september genomförde landet ett kraftfullt kärnvapenp­rov, med nya Fn-sanktioner som följd.

USA:S president Donald Trump har tidigare sagt att Pyongyang och Kim Jong-un är på ett ”självmords­uppdrag”. När han fick frågor om diktatorns nyårstal vid sitt nyårsfiran­de i Mar-a-lago, Florida, sade Trump kort ”vi får se, vi får se”.

En analytiker vid Koreaunive­rsitetet i Seoul säger att talet tyder på att landet sannolikt kommer tona ned sina robotteste­r åtminstone fram över vinter-os.

– Vad Nordkorea är mest bekymrat över är att glömmas bort på den internatio­nella arenan. Utan att skjuta upp robotar eller genomföra ett kärnvapenp­rov kommer landet vara i strålkasta­rljuset bara genom att delta i OS, säger Nordkoreae­xperten Nam Sung-wook.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden