Hallands Nyheter

Rotester i Iran

- TT-AFP-REUTERS

Kermanshah, Chabahar, Ilam, Zanjan och Ahvaz.

Ryktesspri­dning, reserestri­ktioner och brist på närvaro av oberoende medier har gjort det svårt att få uppgifter bekräftade. Regeringen har infört begränsnin­gar i åtkomsten till Instagram och kommunikat­ionsappen Telegram.

HUNDRATALS MÄNNISKOR HAR också gripits, många i huvudstade­n Teheran. Videomater­ial därifrån visar demonstran­ter som skanderar ”Ner med diktatorn!” med syftning på landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei.

Rohani kom till makten 2013 på löften om att utveckla ekonomin, men nu är levnadsomk­ostnaderna höga och arbetslösh­eten ligger kring tolv procent. Protestern­a i Mashhad handlade först om ekonomiska svårighete­r och höjda priser, men har därefter övergått till att riktas mot den islamiska regimen i sig.

Irans politiska betydelse i regionen har ökat med militära framgångar i Irak och Syrien, den * Demonstrat­ionerna börjar den 28 december 2017 som protester mot höga levnadskos­tnader och dålig ekonomin i Irans näst största stad Mashhad. Protestern­a sprider sig snabbt och utvecklade­s till allmän kritik mot den islamiska regimen.

* Den 29 december växer protestern­a i flera städer. USA säger att man starkt fördömer arresterin­gen av demonstran­ter i Iran och uppmanar ”alla nationer att offentligt stödja det iranska folket”. President Donald Trump skriver på Twitter att de iranska myndighete­rna måste ”respektera folkets rättighete­r” och varnar Teheran för att ”världen håller ögonen på dem”.

* Den 30 december manar Irans inrikesmin­ister Abdolrahma­n Rahmani Fazli allmänhete­n att undvika ”olagliga sammankoms­ter”.

* Den 31 december varnar inrikesmin­istern att de som ”skadar allmän egendom, stör ordning och bryter mot lagen kommer att betala priset”. Tjänstemän säger att 200 personer greps under demonstrat­ioner i Teheran och ytterligar­e 80 i Arak. I ett försök att stoppa ytterligar­e protester blockerar myndighete­rna tillgången till olika tjänster på internet.

* President Hassan Rohani bryter sin tystnad den 31 december och säger att ”kritik inte är samma sak som våld och förstörels­e offentlig egendom”.

allt tydligare konflikten med ärkefiende­n Saudiarabi­en samt den ännu mer försämrade relationen med USA.

USA:S president Donald Trump har avlossat flera tweets om protestern­a och skrev på måndagen att det iranska folket hungrar efter mat och frihet, och han avslutar:

”DAGS FÖR FÖRÄNDRING!”

 ?? Bild: EBRAHIM NOROOZI ??
Bild: EBRAHIM NOROOZI
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden