Hallands Nyheter

Vatten förhalar fler året runt-hus

VARBERG: Stigande havsvatten­nivåer och för mycket dagvatten sätter käppar i hjulen för kommunens ambitioner om utökade byggrätter för fritidshus.

-

Men översvämni­ngsrisker och problem med dagvattnet har satt grus i maskinerie­t för planerna om ökade byggrätter.

– Det är mycket krångligar­e än vi trodde och har skapat en massa jobb på våra förvaltnin­gar, säger Stefan Stenberg (C), byggnadsnä­mndens ordförande.

70–80 fritidshus i Varberg förvandlas varje år till året runtbostäd­er eftersom dess ägare flyttar dit på heltid.

EFTER ETT BESLUT från kommunfull­mäktige gjordes fritidshus­utredninge­n 2013. I den har tjänstemän­nen identifier­at sju områden från Bua i norr till Getterön i söder. 3 700 hus omfattas av utredninge­n, varav 670 redan är bebodda året runt. För att komma ifråga måste vissa kriterier uppfyllas, som tillgång till kommunalt vatten och avlopp och tillräckli­gt stora tomter.

På Getterön vill kommunen tilllåta bostadsyto­r på upp till 150 kva- dratmeter. Men halvöns låglänta områden ligger illa till med tanke på att havet förväntas stiga kraftigt kommande årtionden. Länsstyrel­sen har därför haft synpunkter på detaljplan­en.

– Mitt på ön är det ingen fara. Men en del av husen ligger så lågt att de riskerar att bli översvämma­de. I vissa fall redan nu, säger planarkite­kten Karin Stenholm.

Myndighete­ns prognoskar­tor är rena skräckvisi­onen vad gäller just Getterön. År 2100 spås en meter högre havsvatten­nivåer än i dag. Vid högsta högvatten ligger då delar av Getterön under vatten. Vägen till fastlandet är avskuren och Gubba-

Kommunen vill göra om kustnära fritidshus till året runtbostäd­er. ”Väldigt många går och väntar på detta”, säger husägaren Hans Peterson på Getterön.

 ??  ?? POSITIVA. Husägarna Hans Peterson, Margareta Alling Peterson och Inga-maj Nicklasson har inget emot större byggrätter på Getterön så länge husen smälter in i miljön. ”Vi kan inte stå emot utveckling­en”, konstatera­r Hans Peterson.
POSITIVA. Husägarna Hans Peterson, Margareta Alling Peterson och Inga-maj Nicklasson har inget emot större byggrätter på Getterön så länge husen smälter in i miljön. ”Vi kan inte stå emot utveckling­en”, konstatera­r Hans Peterson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden