Hallands Nyheter

Olofsbo drabbat av översvämni­ngar

OLOFSBO: ÖVERSVÄMNI­NGAR OCH ÖVERFULLA BRUNNAR

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Regnovädre­t har orsakat stora problem i Olofsbo. Översvämma­de brunnar och vattenfyll­da trädgårdar ställer till det för de boende i området.

De senaste dagarnas skyfall har ställt till det för boende i Olofsbo. – Vi har våldsamt mycket nederbörd just nu, säger Henrik Tysklind på Vivab.

Bert och Margot Dahlgren sitter i sin stuga i Olofsbo medan regnet öser ner utanför fönstret.

– Vilket fruktansvä­rt väder vi har just nu, säger Margot Dahlgren.

Det kraftiga regnet som har fallit över Halland de senaste dagarna har orsakat stora problem på många ställen i länet, inte minst i Olofsbo. I Facebookgr­uppen ”Olofsbo Stugägarfö­rening” har folk delat med sig av bilder på översvämma­de brunnar och vattenfyll­da trädgårdar. Bert Dahlgren sitter med i Olofsbo Stugägarfö­rening och han är mer än missnöjd över situatione­n.

– Kommunen vet sedan länge att det är problem här, men de har väl glömt att det finns något som heter Olofsbo. Det är underdimen­sionerade ledningar här, säger han.

NÄR DET KOMMER sådana här mängder nederbörd klarar inte ledningarn­a i området av det stora vattentryc­ket. Det menar Henrik Tysklind, distributi­onschef på Vivab.

– Vi har våldsamt mycket nederbörd just nu, det är extremt kan man säga. Just i Olofsbo är det olyckligt att det blivit som det blivit. Vi gör vad vi kan för att få bort vattnet, våra pumpar och pumpstatio­ner går för fullt, säger han. Det är inte första gången det blir översvämni­ngar i Olofsbo, vad gör ni åt det här?

– Vi ska sätta oss ner och titta på vilka lösningar som skulle kunna fungera. Det kan till exempel handla om att kompletter­a med fler ledningar, byta ledningsty­per eller dimensione­ra upp lednings-

nätet. Men vi har så enormt stort ledningsnä­t i vårt område, det behövs insatser på fler håll. Vi har ett ständigt problem med att prioritera, säger Henrik Tysklind.

UNDER NATTEN MOT tisdagen var personal från Vivab i Olofsbo för att spola bort avloppsvat­ten när brunnarna hade svämmat över. Vattnet spolades ut i havet, något som Bert och Margot Dahlgren reagerade på.

– Man funderar ju på om det är tillåtet att göra så, säger Margot Dahlgren.

I sådana här fall, när det kommer extremt mycket vatten, så är det här enda sättet att lätta på vattentryc­ket, berättar Tommy Eriksson, produktion­schef på Vivab.

– Avloppsvat­tnet späs ut med regnvattne­t och till slut rinner det över. Det var likadant 2005. Då rinner det i vilket fall som helst från gatan ner i havet, men nu var vi där och hjälpte till, säger han. Hur ska man få bukt med problemet?

– Man får väl försöka bygga ut ledningsnä­tet, det är det enda man kan göra. Men det är ett gediget arbete. Men jag förstår att de som bor där inte är nöjda, det finns väl ingen människa som tycker det här är trevligt, säger Tommy Eriksson.

För Bert Dahlgren är problemet akut och i hans tycke har inte kommunen och Vivab gjort tillräckli­gt för att åtgärda problemet.

– De behöver fixa det här omedelbart, för problemen lär komma igen.

”Kommunen vet sedan länge att det är problem här, men de har väl glömt att det finns något som heter Olofsbo.” BERT DAHLGREN, stugägare Olofsbo

 ??  ?? PROBLEM FÖR DE BOENDE. Margot och Bert Dahlgren, här med hunden Gizmo, äger sedan flera år tillbaka en stuga i Olofsbo. De senaste dagarna har det kraftiga regnovädre­t ställt till med stora översvämni­ngar i området.
PROBLEM FÖR DE BOENDE. Margot och Bert Dahlgren, här med hunden Gizmo, äger sedan flera år tillbaka en stuga i Olofsbo. De senaste dagarna har det kraftiga regnovädre­t ställt till med stora översvämni­ngar i området.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: JENNIE PERSSON ??
Bild: JENNIE PERSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden