Hallands Nyheter

Sänkt straff för knivattack

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Hovrätten sänker straffet rejält för 19-åringen som attackerad­e en elev på Kattegattg­ymnasiet med kniv. Fem och ett halvt års fängelse för mordförsök blir i stället ett år och två månader för grov misshandel och beslutet om utvisning upphävs.

Halmstads tingsrätt slog i sin dom från i höstas fast att 19-åringen var hänsynslös när han gick till attack mot en elev, som han var bekant med, på gymnasiesk­olan i början av september i fjol.

Eleven blev skallad, knivskuren i ansiktet och på armen och fick också flera knytnävssl­ag i ansiktet. 19-åringen försökte dessutom hugga sitt offer i buken och hotade honom med mer våld om han berättade om attacken.

Offret försökte backa undan, men en vägg stoppade honom från att fly. Inte förrän 19-åringens två vänner ingrep upphörde våldet.

19-ÅRINGEN MEDGAV UNDER rättegånge­n att han skallat och slagit mannen och att han hade haft kniv, men att han inte försökt döda honom utan bara ville skrämmas.

Tingsrätte­n trodde inte på den förklaring­en utan ansåg att 19-åringen varit likgiltig inför det faktum att hans offer hade kunnat dö.

19-åringen dömdes till fem och ett halvt års fängelse för mordförsök och övergrepp i rättssak samt utvisning. Han skulle också betala skadestånd på drygt 140000 kronor.

”Domstolen anser inte att det är bevisat att 19-åringen hade uppsåt att döda sitt offer”

UR HOVRÄTTENS DOM

19-åringen överklagad­e domen till hovrätten eftersom han ansåg att han i första hand skulle dömas för försök till grov misshandel och i andra hand för grov misshandel.

OCH HOVRÄTTEN VÄLJER att göra en annan bedömning av gärningen än tingsrätte­n. Domstolen anser inte att det är bevisat att 19-åringen hade uppsåt att döda sitt offer, bara att han hade uppsåt att skada.

Hovrätten anser därför att 19-åringen i stället gjort sig skyldig till grov misshandel. Fängelsest­raffet sänks till ett år och två månader och skadestånd­et sänks till 36 400 kronor.

Dessutom upphävs beslutet om utvisning med hänvisning till att Migrations­verket bedömt att det föreligger hinder för att verkställa ett sådant beslut när 19-åringen blir frigiven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden