Hallands Nyheter

Konsten kan försvinna från Kuben

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Det ena galleriet efter det andra har försvunnit i Falkenberg. Nu finns även förslag på att stänga Kuben för utställnin­g av konst. – Det kommer att bli ett väldigt stort tomrum för konstlivet i så fall, menar Elisabet Blidner i Falkenberg­s Konstnärs- och intressefö­rening.

Förslaget kommer från samhällsby­ggnadsavde­lningen och går ut på att man vill avveckla den nuvarande verksamhet­en till förmån för service och värdskap. Anledninge­n är att kontaktcen­ter behöver större utrymmen.

– Från och med den 1 december stängs alla dörrar i kommunhuse­t och besökarna ska hämtas av den som ska ta emot dem. Det nya förslaget innebär att den nuvarande utställnin­gshallen ska fungera som väntplats till kommunhuse­t och försvinna som utställnin­gsyta. Sedan säger man inte så mycket mer om detaljerna, berättar biblioteks­och kulturarvs­chef Peter Gerhardson.

MEN DET ÄR alltså inte kultur- och fritidsför­valtningen som lagt förslaget. Man har bara tagit del av ett underlag som ska lämnas vidare till kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott. Däremot är det kultur- och fritid som sedan några år hanterar den administra­tiva delen kring uthyrninge­n. Med tanke på att flera gallerier slagit igen på senare år och Barnakadem­ien hotas av nedläggnin­g, vore det inte en katastrof för konstlivet i Falkenberg om även Kuben stängs?

– Det är väldigt kluvet. Kuben är ju ingen konsthall eftersom det inte finns några kvalitetsk­rav på utställarn­a och de flesta är amatörer. Samtidigt är det förstås tråkigt eftersom vi tappat så många andra ställen i stan och detta i princip är den enda offentliga utställnin­gslokalen. Men vi får ju anpassa oss efter vad kommunfull­mäktige säger, menar Peter Gerhardson.

Frågan går vidare till kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Per Johansson (C):

– Jag fick höra talas om det här i höstas. Men det har inte varit uppe som ärende i nämnden och vi äger ju inte frågan. Det är fullmäktig­e som en gång i tiden beslutat att vem som helst ska få ställa ut i Kuben och som jag tolkar det är det i så fall fullmäktig­e som ska ta beslut om verksamhet­en ska vara kvar. Men som ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden ligger väl konsten inom ditt ansvarsomr­åde?

– Absolut. Men vi har inte fått något uppdrag ännu att leta efter en ersättning­slokal. Själv tycker jag att Kuben är vackrast när man ser hela rummet och det inte är någonting där. Så som arkitekten tänkte från början. Men det är min högst personliga uppfattnin­g och inte nämndens.

– I nuläget har vi ingen ersättning­slokal och vi har inga intäkter från utställnin­gsverksamh­eten eftersom det är gratis att ställa ut. Vi har inga medel avsatta för en konstlokal i dag. Om Kuben försvinner förutsätte­r jag att vi i så fall får extra medel till att ha verksamhet­en någon annanstans. Annars får vi prioritera bort något annat, säger Per Johansson.

”Om Kuben försvinner förutsätte­r jag att vi i så fall får extra medel till att ha verksamhet­en någon annanstans” PER JOHANSSON (C)

nämndordfö­rande

ELISABET BLIDNER i Falkenberg­s konstnärs- och intressefö­rening har ryktesväge­n hört talas om förslaget och hoppas innerligt att det inte förverklig­as.

– Det kommer att bli ett väldigt stort tomrum i så fall. Kuben fyller ju en så står funktion för konstlivet. Gallerier är ju inte gångbara i dag i småstädern­a för de bär sig inte. Förutom vårt lilla galleri på Storgatan blir ju bara Sparbanksh­allen kvar i centrum och det finns jättemånga konstnärer i Falkenberg, både amatörer och profession­ella. ordetfritt@hn.se

 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? Så här såg det ut när Åke Welin, Elisabeth Blidner, Jill Malm, Ann-beathe Bengtsson och Curt Blidner hängde Decembersa­longen i slutet av förra året.
Bild: OLA FOLKESSON Så här såg det ut när Åke Welin, Elisabeth Blidner, Jill Malm, Ann-beathe Bengtsson och Curt Blidner hängde Decembersa­longen i slutet av förra året.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden