Hallands Nyheter

Nytt år börjar med Fa-cupen

-

England gillar att följa traditione­n i fotboll och Stryktipse­t står för en lång tradition i spel.

Stryktipse­t är fyllt med tradition sedan starten 1934. Då passar det perfekt att börja det nya året med klassiska Fa-cupen!

I helgen ska tredje omgången av cupen spelas och då börjar lagen från Premier League och Championsh­ip sitt spel i cupen.

Omgångarna i cupen lottas fram så motstånd och hemmaförde­l styrs av slumpen. Fa-cupen är turneringe­n där lag som befinner sig långt ner i ligasystem­et får en chans att möta ett lag från Premier League. För de riktigt små lagen gäller det att kvalificer­a sig till den tredje omgången för då kommer chansen.

Det finns många små klubbar i historien som säkrat sin ekonomi för lång tid med att möta ett lag från högsta divisionen.

PREMIER LEAGUE

Fleetwood får möta Leicester på lördag.

Yeovil, Exeter, Mansfield, Stevenage, Luton, Wycombe, Carlisle och Newport är några av de små lagen som spelar i cupen denna omgång. Fleetwood kryssade borta mot Bristol C i tredje omgången senaste säsongen.

Fa-cupen har blivit en garanti för skrällar. De inträffar oftast i omgång tre och fyra – vi vet precis vad som väntar!

Norwich har svaga resultat från de sju senaste matcherna i Fa-cupen. Två möten har gått till omspel och fem är förluster. Senaste vinsten är mot Peterborou­gh 2013. Norwich åkte ur Premier 2016 och saknar nu ett stabilt spel i Championsh­ip. Chelsea med Eden Hazard (bilden) förlorade mot Arsenal i den senaste Fa-cupfinalen. Chelsea möter Arsenal i semifinale­n i Ligacupen 10 januari. Gillar läget!

Aston Villa– Peterborou­gh

Aston Villa spelade i Fa-cupfinalen 2015 och förlorade mot Arsenal. Året efter fick Aston Villa lämna Premier. Peterborou­gh har redan spelat fyra Fa-cupmatcher. Tufft motstånd nu.

Birmingham– Burton Albion

Analyseras tabellen måste Birmingham och Burton prioritera nytt kontrakt i Championsh­ip före vidare spel i Fa-cupen. Spel inför egna fansen gör Birmingham till favorit i matchen.

Blackburn– Hull

Blackburn åkte ur Premier 2012 och fem år senare lämnade laget Championsh­ip. Rovers Fa-cupresulta­t från 2016 och framåt är på en nivå som kan knocka ut Hull från turneringe­n.

Bolton– Huddersfie­ld

Bolton avancerade till Championsh­ip 2017, samma år som Huddersfie­ld gick upp till Premier. Bolton är en bra outsider i Fa-cupmötet i kraft av hemmaplan. Ligaspelet likväl viktigare!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden