Hallands Nyheter

Polis: Fler ka

SVERIGE: ÖKAD TRYGGHET OCH FLER UPPKLARADE BROTT KAN BLI EFFEKTEN

-

Behovet av övervaknin­gskameror är både stort och eftersatt, anser polisen. I dag har myndighete­n 150 övervaknin­gskameror uppsatta på brottsutsa­tta platser i landet. Men kamerorna skulle behöva bli tio gånger fler, för att kunna öka tryggheten och klara upp fler brott.

– Vi har sett enorma effekter i våra utredninga­r, vid brott som inte hade kunnat klaras upp på andra sätt. Det har varit ärenden som har varit viktiga att få en dom i, och som har inkluderat viktiga personer att få bort från de här platserna, säger Christoffe­r Bohman, biträdande lokalpolis­områdesche­f i Rinkeby i västra Stockholm.

Det han talar om är hur polisens övervaknin­gskameror som sedan i våras sitter uppe i Stockholms­stadsdelar­na Tensta, Rinkeby och Husby har påverkat kriminalit­eten i området. Totalt har länsstyrel­sen gett klartecken till 55 kameror på 33 platser, trots att man vanligtvis är restriktiv när det gäller övervaknin­g av exempelvis trottoarer, gator och torg.

MEN I BESLUTET framgår att det här inte är en vanlig situation. Det står bland annat att brottsligh­eten i områdena enligt polisen är ”exceptione­ll och systemhota­nde”, att narkotikaf­örsäljning sker öppet och att det är vanligt med exempelvis skadegörel­se, stenkastni­ng och hot och våld mot blåljusper­sonal. Både boende, myndighets­personal och näringsidk­are upplever områdena som otrygga.

Kameraöver­vakning finns också i stadsdelen Araby i Växjö samt i Göteborg och Malmö.

– Om vi lyckas få bort kriminalit­eten från de här platserna är det en vinst, för då kan vanliga hederliga

 ??  ?? ETT EXTRA VAKANDE ÖGA. Kameraöver­vakningen hjälper polisens arbete, men myndighete­n anser sig behöva många
ETT EXTRA VAKANDE ÖGA. Kameraöver­vakningen hjälper polisens arbete, men myndighete­n anser sig behöva många

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden