Hallands Nyheter

Nord- och Sydkorea har öppnat het linje

- TT-AFP-REUTERS

”Genom ett beslut från ledarskape­t kommer vi att ha nära kontakt med Sydkorea på ett uppriktigt sätt.”

Nord- och Sydkorea har öppnat en kommunikat­ionskanal, en så kallad het linje, för att ländernas ledare ska kunna prata direkt med varandra. Det första samtalet ska ha pågått i 20 minuter.

RI SON-GWON,

Öppningen av linjen vid halv åtta-tiden på onsdagsmor­gonen, svensk tid, innebär en betydande utveckling, enligt en talesperso­n för Sydkoreas president.

– Genom ett beslut från ledarskape­t kommer vi att ha nära kontakt med Sydkorea på ett uppriktigt sätt, säger Ri Son-gwon, ledare för Nordkoreas myndighet för koreanska frågor, i statlig tv.

ETT ÄMNE SOM lär komma upp i diskussion­erna är praktiska frågor om Nordkoreas deltagande i vinter-os i Sydkorea, som inleds i februari. I sitt nyårstal var den nordkorean­ske diktatorn Kim Jong-un hotfull, men talet hade också mjukare inslag där han uttryckte intresse för dialog och medverkan i OS i Pyeongchan­g.

Sydkoreas enhetsmini­ster Cho Myoung-gyon nappade direkt och sade att Sydkorea vill prata med Nordkorea när som helst, var som helst och i vilken form som helst. Men han var också mer precis och föreslog samtal mellan höga företrädar­e ledare för Nordkoreas myndighet för koreanska frågor

för de båda regeringar­na i gränsstade­n Panmunjom den 9 januari.

DEN HETA LINJEN mellan regeringar­na i Pyongyang och Seoul har stängts och öppnats ett flertal gånger sedan den upprättade­s 1972. Nordkorea stängde linjen 1976 sedan nordkorean­ska trupper dödat två amerikansk­a soldater i ett bråk om beskärning­en av ett träd i Panmunjom, men öppnades 1980 när länderna bestämde sig för att regeringar­nas premiärmin­istrar skulle hålla samtal.

Nordkorea stängde återigen linjen 2010 när Sydkorea införde handelssan­ktioner mot Nordkorea efter sänkningen av en sydkoreans­k korvett.

Linjen återöppnad­es 2011 och överlevde i ytterligar­e två år. Senast linjen var aktiv innan dagens samtal var i februari 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden