Hallands Nyheter

Åsikter.

Falkenberg­s storslagna skolplaner riskerar att grusas av bristen på skolpsykol­oger.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 4/1. Fler ungdomar mår psykiskt dåligt. Och fler elever lämnar skolan utan att ha klarat målen. Dessa problem är minst lika aktuella i Falkenberg som resten av landet. Att det finns ett samband mellan dessa problem är uppenbart. Därför bör Falkenberg­s misslyckan­de med att leva upp till lagkraven på tillgång till skolpsykol­oger engagera inte bara enhetschef­en för kommunens barn- och elevhälsa. Bristen bör även väcka oro hos kommunens tf skolchef.

NÄR SVANTE TOLF tillträdde tjänsten förklarade han sig vara ute efter att såväl skapa stadga som att gasa vidare på den ambitiösa inriktning som barn- och utbildning­snämnden lyfte fram i början av förra året. Då kan bristen på skolpsykol­oger svårligen betraktas som annat än ett hinder. En fungerande elevhälsa är nämligen i hög grad en förutsättn­ing för att Falkenberg skall nå de trädtoppar man strävar mot, det vill säga bli en utbildning­splats i världsklas­s.

ELEVHÄLSAN, DÄR SKOLKURATO­RER och skolpsykol­oger spelar viktiga roller, skall i samarbete med övrig skolperson­al bidra till att utveckla skolan, att förebygga ohälsa och skapa en hälsofrämj­ande och god skolmiljö.

Bristen på skolpsykol­oger, vilket inte bara Falkenberg känner av, gör dock att denna yrkesgrupp i stället får ägna huvuddelen av sin tid åt rena akutinsats­er. Att köerna till barn- och ungdomspsy­kiatrin dessutom har ringlat sig långa, och gjort att många barn och unga fått vänta orimligt länge på hjälp från vården, riskerar dessutom att försvåra läget ytterligar­e.

BEHOVEN BLEV TYDLIGA när det Region Halland under förra året startade ett helt nytt team för barn och unga med ”måttliga problem”. Detta för att fånga upp de unga som har för stor ohälsa för att vårdcentra­len skall kunna hantera dem, men har betraktats som för friska för Barnoch ungdomspsy­kiatrin. Det tog inte lång tid innan det hade byggts upp en kö även till detta nya team.

REGION HALLAND HAR, i dialog med politiker och tjänstemän i de lokala nämnderna, kartlagt läget kring psykisk ohälsa bland unga. Skolperson­al inom elevhälsan har i samband med detta uppmärksam­mat regionen på att den psykiska ohälsan inte bara är utbredd utan dessutom kryper allt längre ner i åldrarna.

”Skolan lyfts specifikt i dialogerna som en viktig aktör när det gäller ungas psykiska hälsa. Upplevelse­n är dock att skolan saknar flexibilit­et och att skolsystem­et inte är uppbyggt för att passa alla. Man ser också elevhälsan som en viktig aktör i att minska stigmatise­ringen kring psykisk hälsa.” står det i dialogarbe­tets slutrappor­t som presentera­des för Falkenberg­snämnden i början av december.

Att kommunen då misslyckas med att leva upp till lagens krav är därför illavarsla­nde inte bara ur skolperspe­ktiv. Och priset kan bli högt för hela samhället då barn som inte får rätt stöd i tid löper stor risk att få sämre hälsa som vuxna.

 ??  ??
 ?? Bild: MALIN EIREFELT ??
Bild: MALIN EIREFELT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden