Hallands Nyheter

Från ”tattarplåg­a” till ”tiggarplåg­a”

FÖRBUDSIVE­R. Hur lite vi lärt och hur lätt godhet kan misstänkli­ggöras och humanistis­ka uppfattnin­gar kastas överbord.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 5/1. ”Har du en stund ledig från annat huvudbry så sätt dig neder och fundera på om inte tattaren ock är en människa”.

Den gamle skolmästar­en Orvars avslutning­sord, i en över hundra år gammal opinionste­xt i Falkenberg­sposten, känns nästan kusligt aktuell. Byt bara ut ordet ”tattare” mot tiggare och det är lätt att se hur historien är på väg att upprepa sig.

ÅTER LIKNAR ALLT fler den utsatte mannen på gatan vid en sanitär olägenhet. Och vi är tillbaka i en tid där allmoseoch tiggeriför­bud beskrivs som fullt rimliga åtgärder för att rensa våra gator från fattiga och oönskande.

Med värme beskriver Orvar de tattarbarn han varit satt att undervisa. ”Där var en blixtrande snabbhet i uppfattnin­gen, en rapphet att återgiva, en rutsch i vändningar­na som byns barn inte kunde prestera”

En utsaga som får en dåtida prost att utbrista i ett ogillande ”Brrr” och raskt poängtera att dessa barn är lika snabba till ont. Det är dock sannolikt en mild återgivnin­g av de reaktioner Orvars liberala inställnin­g kan ha väckt 1912.

”Tattarna”, som var det begrepp som användes om romerna, eller resandefol­ket, beskrevs då vanligen som en plåga. En kommunalor­dförande i Vinbergs kommun hade några år tidigare tagit initiativ till en brutal skrivelse, som sedan underteckn­ades av alla kommuner i Halland. Kravet var att alla tattare skulle placeras på allmänna försörjnin­gs- och arbetsinrä­ttningar och att deras barn skulle bortackord­eras till ”allvarliga och välkända” allmogehem.

FULLT SÅ LÅNGTGÅEND­E åtgärder krävs inte av dagens största svenska partier. Men faktum är att såväl Moderatern­a som Socialdemo­kraterna är nära att kroka arm med Sverigedem­okraterna i frågan.

Moderatern­as partistämm­a röstade redan i höstas ja till ett nationellt tiggeriför­bud. På Socialdemo­kraternas kongress i våras vann förvisso den mer humanistis­ka linje som bland annat partiets halländska ombud drivit. Men det hindrar inte Stefan Löfven från att under självaste juldagarna spekulera i förbudsrik­tning.

”Vi är inte där än. Vi måste hela tiden se över vad som skulle vara effektiva metoder. Och kan vi göra någonting mer med lagstiftni­ngen — låt oss titta på det.” sade statsminis­tern.

”ALLA BÖR TÄNKA på att pengar i muggen kan vara ett bidrag till människoha­ndel” förklarade i sin tur finansmini­stern.

Att tiggarna själva gång på gång poängterat att allmosorna gör verklig skillnad, att tiggeriet gjort det möjligt för dem att skaffa bättre tak över huvudet och mat på familjerna­s bord, biter inte på de nya hårdföra.

För vi är där igen, fler fastnar för den typ av misstänkli­ggöranden som de Orvar så tydligt en gång beskrev.

”MAN SADE OM dem att de stal, men inte stal de här på orten. Man skyllde dem för att krångla med tvetydiga hästaffäre­r. Det kan ju hända, men inte blev de fast för sådana.”

Vi har lagar mot människoha­ndel och sexköp. Uppenbarli­gen leder de till fällningar. Det är som det skall vara. Men att en majoritet i Sveriges riksdag år 2018, i inhuman saneringsi­ver, skall börja betrakta tiggeri som ett brott är orimligt och obehagligt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden