Hallands Nyheter

Låt inte arbetet mot fusk gå ut över de som behöver assistans

-

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade, även kallat LSS, är något som finns för att alla ska ha möjlighet att leva ett så gott och självständ­igt liv som möjligt. Det är en del av det grundlägga­nde sociala skyddsnäte­t vi har i Sverige.

Det är nog dock få som har missat den senaste tidens skriverier, där det bland annat framkommit att en fyraårig pojke med flera diagnoser – trots uppenbart behov – blir utan assistanse­rsättning. Dessvärre är detta bara ett av flera fall på sistone, och i ljuset av det så är det uppenbart att lagen i dess nuvarande form inte fungerar som den är tänkt.

VI HAR FÖRSTÅELSE för att man vill komma åt de som fuskar genom att tillförska­nsa sig offentliga medel som de egentligen inte är i behov av. Vi kan däremot inte acceptera att dessa åtgärder går ut över alla de som har ett reellt behov av stöd från samhället. Det handlar om människor vars vardag slås i spillror när mattan dras undan för dem av samhället.

Arbetet mot felaktiga utbetalnin­gar måste naturligtv­is fortsätta, men det får inte bli så att det endast är det debatten handlar om. De flesta system har problem med fusk som måste stävjas, men det är enormt viktigt att det arbetet inte drabbar dem som verkligen behöver hjälp.

NU HAR REGERINGEN visserlige­n aviserat att de backar om neddragnin­garna inom den personliga assistanse­n inom LSS, men de nya reformerna som man nu föreslagit gör ingenting för att hjälpa de som redan förlorat sin assistans eller som felaktigt fått avslag på sin ansökan. Det är därmed väldigt lätt att få intrycket av att regeringen­s utspel enbart är ett spel för galleriet. Det är Sverigedem­okraternas fasta övertygels­e att arbetet mot assistansf­usket måste intensifie­ras, men att det aldrig får gå ut över de som verkligen behöver stöd och som förlitar sig på att samhället ställer upp. Allt annat vore ovärdigt ett land som Sverige.

Carina Herrstedt (SD)

funktionsh­inderpolit­isk talesperso­n och riksdagsle­damot

Sara-lena Bjälkö (SD)

riksdagsle­damot och ledamot i Falkenberg­s kommunfull­mäktige Emma Andersson: Människor har (oftast) högre IQ än hundar så man kan rationellt se vad som är befogad rädsla och inte befogad rädsla. Det finns dessutom mycket effektiv Kbt-behandling som botar hundrädsla på några dagar som högst. Hundallerg­i är en av de mest snällaste allergiern­a (jag har själv hundallerg­i) och drabbar enbart inomhus eller mycket nära hudkontakt. Däremot finns det ett hundhat i samhället som är väldigt märkligt - i många länder är det precis tvärtom - även de som inte har hund avgudar hundar Frankrike är ett sådant land. Anna Carlsson: Skall vi göra oss av med alla djur som blir rädda då? Hästar och nötkreatur som skenar i panik och varje år är det några som kastar sina foster eller skadar sig svårt. Det hade varit bra om folk inte var så själviska och kommunicer­ade lite bättre. Mary Borgeir Skoglund:

DET är INTE bara hundar som fyrverkeri­er gäller. Katter..äldre människor.. små barn fåglar och djur. Jag har ingen djur men jag förstår rädslan. Skall man avstå från allt? Avstå från hund?? Om du är rädd för hundar så undviker du hunden och allergin, men Fyrverkeri kan du INTE undgå då det smäller dagar innan och överallt. Tänk innan du skriver en insändare

Lena Ivarsson: Varför sätta det ena mot det andra. Respektera båda !!!!

Henrik Peterson: Bäst borde väl vara att förbjuda alla djur samt alla allergiska människor!

Helen Nygren: Tänk på alla hundar som hjälper till i samhället så hur skall bla blinda klara sig utan sin ledarhund mm och som ger dom ett drägligt liv.

Marie Von Runnman: Hundägare är ett folk för sej... Om en hund pissar på ett staket och då till 99,9% sällan sitt eller ägarens staket så är det helt ok. Pissat hunden på väggen eller hörnet på en ingång så är det aldrig ägarens egna vägg eller fastighet. Pissar hunden på en stolpe så är det heller inte ägarens egna stolpe utan någon annans. Vad säger detta om hundägare?? Tänker de på andra än sig själva?? Varför ska då vi bry oss när vi smäller lite smällare några gånger om året ????? Flytta ut i skogen med er om ni bryr er om era djur.

 ?? Bild: GORM KALLESTAD/TT ?? FÅR INTE DRABBA BEHÖVANDE. De flesta system har problem med fusk som måste stävjas, men det är enormt viktigt att det arbetet inte drabbar dem som verkligen behöver hjälp.
Bild: GORM KALLESTAD/TT FÅR INTE DRABBA BEHÖVANDE. De flesta system har problem med fusk som måste stävjas, men det är enormt viktigt att det arbetet inte drabbar dem som verkligen behöver hjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden