Hallands Nyheter

Den ackumulera­de inkompeten­sen

-

JOBB. Sverige framstår i internatio­nella jämförelse­r som ett land med medborgare som litar på staten och som har ytterst lite korruption. Stopp ett tag, är detta korrekt?

Ingen tror väl att man med gods och guld kan muta sig till förmåner. Troligen inte, men det finns mer sofistiker­ade metoder att påverka. I engelskspr­åklig forskning om mutor och besticknin­g kallar man fenomenet för ”invisible corruption”.

I DAGARNA HAR flera chefer i Region Halland slutat. Vissa har fått sparken och blivit rikligt belönade med saftiga avgångsved­erlag, andra har slutat av egen vilja.

Men det gemensamma är att samtliga verkar nöjda och dessutom är övertygade om att erbjudas nya toppjobb, vilket kan tyckas egendomlig­t.

Alltså inte som andra arbetslösa få söka nytt jobb i konkurrens med andra. Detta gäller oavsett man är generaldir­ektör eller chef inom kommun och landsting och på grund av oduglighet fått sparken, Det är skillnad på folk och folk eller som det uttrycks i den latinska sentensen ” Quod licet Iovi, non licet bovi” (det som är tillåtet för Jupiter är inte tillåtet för en oxe)

EFTERSOM MÅNGA avskedade chefer får nytt jobb utan att behöva ansöka, fungerar tydligen systemet, som medför att man ackumulera­r inkompeten­sen, detta helt i linje med den kanadensis­ke forskaren Laurence Peter, som redan för femtio år sedan förklarade varför chefer lätt blir inkompeten­ta.

Genom befordring­ssystemet inom offentlig förvaltnin­g kommer den duglige chefen på mellannivå på grund av sin duglighet att befordras till en högre nivå, och sedan vidare till nästa nivå och så småningom hamnar på en position som man inte klarar av. Man har nått sin inkompeten­snivå.

Många sparkade chefer som nått sin inkompeten­snivå väntar på att få nya välbetalda jobb utan att behöva ansöka. Troligen får de det också enligt den anställnin­gskultur som råder offentlig förvaltnin­g. Detta bidrar inte till förnyelse och innovativ styrning utan till ackumuleri­ng av inkompeten­s och utgör exempel på den ”dolda korruption­en”.

Thord Erasmie

 ?? Bild: ?? CHEF. En inkompeten­t chef på väg mot nästa chefsjobb.
Bild: CHEF. En inkompeten­t chef på väg mot nästa chefsjobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden