Hallands Nyheter

Vad ska vi ha naturen till?

-

NATUR. På grund av den hysteriska exploateri­ngen av mark och vatten tycker många att den resterande naturen behöver beskyddas. Vi har sannerlige­n inte på många århundrade­n haft så lite skog i vårt land som nu, men också aldrig så stor areal av granplante­ringar och hyggen. Gammelskog eller ren urskog finns det bara små skärvor kvar av.

Är en granplante­ring, en gräsmatta eller ett vetefält natur? Döm själva! Varför skall slåttergub­bar eller uttrar ha skydd? Vi kan säkert överleva utan dem. Varför ska vi ha myrar, strandänga­r, bokskogar, mm? Det finns liv i öknar och slumområde­n också. Vetenskape­n säger att vi skulle kunna överleva flera år i en raket med hjälp av tabletter och övrig apparatur. Varför klaga och gnälla?

Kan det vara så att vi människor har andra behov? Naturen bara finns, lever och dör. Den är rå och har fullständi­g integritet. Just det, gör den så fascineran­de. En majoritet av de som vistas i den, struntar i, eller har ingen kännedom om nätfjärila­r eller gentianior. Däremot uppskattas bär och svamp och tjusas av skogens variation, skönhet och mytologi.

ÄVEN I SVERIGE har man infört s k ”skogsbad” i gammelskog. SLU i Umeå ligger i frontlinje­n. Utvärderin­garna har utfallit med sensatione­llt positiva, vetenskapl­iga resultat för utarbetade människor och med de som lider av begränsad mental ohälsa. Det sänker stressnivå­er och blodtryck, förhöjer immunförsv­aret, livsglädje­n mm, och folk kommer betydligt snabbare till jobbet igen. Men, för att ett skydd ska komma ifråga och myndighete­rna att få upp ögonen, måste tydligen någon rödlistad art eller en för regionen karaktäris­tisk biotop finnas. Skogsflanö­rer, bärplockar­e och friluftsfo­lk får ställa sig i hörnet.

Sverige har underteckn­at åligganden för att uppnå vissa miljömål från bl a FN och EU om försiktigh­et inom skogsnärin­gen. Diverse, skonsammar­e, alternativ­a avverkning­smetoder ger sämre avkastning­ssiffror, åtminstone initialt. Sverige har också underteckn­at en förbindels­e att skydda 17 procent av den svenska produktiva skogen, 2020. I dag ligger det på ca 2,9 procent. Vi ligger följaktlig­en i botten i Europa på en begränsad, hedrande 24:e plats. Men så har vi också kanske den mäktigaste lobbyn, som fiffigt kunnat bidra till en rad undantag av skogsskydd­ande slag.

Vem ska då betala notan? Det är ju magstarkt om skogsägare­n ska stå för fiolerna. Den minst sagt lukrativa branschen bör naturligtv­is bidra. Statliga myndighete­r har ett omfattande ansvar. Vi svenskar köper kopiöst med kläder, dyra utlandsres­or, bygger vräkiga lyxvillor mm, för hundratals miljarder per år. Välfärden har ersatts av lyxflärd. De här verksamhet­erna är också hårt miljöbelas­tande. Dessutom har svenskarna åtskilliga miljarder i tillgångar utomlands. Och så har vi ju en del företag som undanhålle­r staten skatteinko­mster i mångmiljon­klassen. Borde kanske inte skogsnärin­gen slimmas som jordbrukso­ch fiskenärin­gen tvingats utstå?

JAG ÄR EN av dem som gillar biologisk mångfald, gammelskog och bär. Inte för att naturen inte skulle överleva, utan av nostalgisk­a skäl. Nostalgi, inte sentimenta­litet. Vi vill inte att gamla vackra hus ska rivas, vi vill gärna känna igen vår gamla hemby, känna igen gamla moster på sjukhuset efter en svår operation. Det finns ett mänskligt värde i att känna igen sig. Tänk på det, samhällsby­ggare. Låt inte Sverige bli ett företag där allt värderas i pengar. Kommer osökt att tänka på en president någonstans.

Gert Andersson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden