Hallands Nyheter

”Budgeten viktigare än barnen?”

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Föräldrar är oroliga för att deras barns bästa kommer i andra hand när förskolebu­dgeten ska hållas. I ett brev till politikern­a ifrågasätt­s verksamhet­en.

Som vi tidigare har berättat om är situatione­n i förskolan inom Varbergs kommun ansträngd. I och med att statsbidra­gen för mindre grupper inom förskolan upphörde fick många förskolech­efer svårt att få budgeten att gå ihop.

VISSA FÖRSKOLOR FÖRSÖKER lösa situatione­n genom att vara mer restriktiv­a när timvikarie­r ska tas in. Både pedagoger och föräldrar som har varit i kontakt med HN berättar om hur personal får täcka upp för varandra när någon är sjuk.

– Vi får förskjuta vår arbetstid eller lägga om i schemat med kort varsel. När det är nätverkstr­äffar hör man att det är tufft i hela kommunen, säger en anställd inom förskolan.

Föräldrar till barn på Sunnanängs förskola har skickat ett brev till politikern­a i barn- och utbildning­snämnden.

”Vi har även fått till oss att alla barn vid flera tillfällen fått vila på dagen på grund av att man varit kort om personal. De så kallade 15-timmarsbar­nen har fått stanna hemma av samma anledning. Man har även fått gå ihop vissa avdelninga­r vid måltiderna, också detta med hänvisning till personalbr­ist”, skriver de.

– Det är tufft i våra verksamhet­er, jag märker det när jag har varit ute, säger Jeanette Qvist (S), vice ordförande i barn- och utbildning­snämnden.

HON ÄR KRITISK till att den borgerliga majoritete­n inte ville lägga till pengar när statsbidra­get försvann. Opposition­en anser att skatten borde höjas och mer pengar tillföras.

Micael Åkesson (M) ordförande i nämnden håller inte med.

– På några förskolor har verksamhet­erna inte anpassats efter att statsbidra­get försvann. De har då dragit på sig för stora kostnader och det blir kännbart, säger han.

Att tillföra några extra resurser är inte aktuellt i nuläget.

– Vi ligger redan på en högre barnpeng än andra jämförbara kommuner.

En förskola där de enligt förskolech­ef Pia Ringborg Nilsson inte har några större problem med bemanninge­n är Bolmens förskola som ligger intill sjukhuset. Den delvis nybyggda och utökade förskolan slog upp portarna i november. Här går cirka 180 barn. Pedagogern­a är uppdelade i två arbetslag med sex i varje.

– I varje arbetslag finns en koordinato­r och vi träffas varje morgon för att se hur det ser ut – hur många barn det är, om någon vabbar eller är sjuk. Då kan vi fördela personalen efter det. Sedan vi öppnade i november har vi bara haft inne timvikarie åtta timmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden