Hallands Nyheter

Annat kött i var tredje nötfärstrå­g

- Maria.hjulstrom@hn.se

I en studie konstatera­r länsstyrel­sen att butiker som själva maler sin färs kan vara dåliga på rengöring. Vid en kontroll hittades kött av två andra djursorter i nötfärsen.

Under våren och sommaren har en studie genomförts i Halland och Västra Götaland där oxfilé på restaurang­er och pizzerior samt butiksmald färs varit under luppen. Totalt har 150 kontroller genomförts på plats.

Enligt projektled­aren sticker proverna av butiksmald nötfärs ut. I en av tre provtagnin­gar hittade man inblandnin­g av annat kött än nöt i det som såldes som nötfärs. Oftast rörde det sig om griskött.

– I ett av proverna fanns även spår av får- och getkött, säger Emma Andersson, länsstyrel­sen i Västra Götaland.

Rapporten tar upp dålig rengöring av köttkvarna­rna som trolig orsak till köttinblan­dningen. Vad kan hända om man inte rengör?

– Det är en hygienfråg­a. Det växer lätt till bakterier och det är absolut viktigt att de som maler vet hur kvarnen ska rengöras, säger Emma Andersson.

ALLA BUTIKER MALER inte köttfärs själv. Exempelvis Willys-butikerna i Varberg och Falkenberg får färdigförp­ackad färs och detsamma gäller Coop Forum i Falkenberg.

Coop Forum i Varberg får stora köttpåsar med vakumförpa­ckat kött avsett för färs skickat från slakterier­na.

Butikschef Magnus Petersson menar att köttet de maler till färs är hårt kontroller­at ute på slakterier­na och att butiken noga stämmer av följesedla­r vid leverans.

– Vi styckar inte ner kött själva för då har vi inte koll på var det är vi säljer, säger Magnus Petersson.

Under dagen kan olika sorters kött malas och då byter butiken ut de delar av kvarnen som är i kontakt med köttet för diskning mellan användning­arna.

Hur vet du att det som står på etiketten på köttfärstr­ågen stämmer?

– Det kan jag inte svara på, vi tar emot det kött vi får. Men jag känner mig otroligt trygg med att allt stämmer, säger Magnus Petersson.

På Ica Kvantum i Falkenberg säger butikschef­en Fredrik Lindahl att man får vara noga med att mala bort resterna från tidigare malning innan en ny sats läggs i kvarnen.

Hur säkerställ­er ni att det som står på etiketten till färsen stämmer?

– Miljö och hälsa kommer till butiken och tar prover på kvaliteten. Även leverantör­en gör provtagnin­gar, säger Fredrik Lindahl.

LÄNSSTYREL­SEN HAR ÄVEN försökt spåra från vilken leverantör som köttet kom. Av oxfilén som kontroller­ats kunde man inte spåra var köttet kom ifrån i 10 av 97 fall.

– Många pizzerior och restaurang­er hade redan slängt bort förpacknin­gen så det inte gick att spåra köttet när vi kom, säger Emma Andersson.

MARIA HJULSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden