Hallands Nyheter

De har unik sp

HALLAND: SJUKSKÖTER­SKOR HAR RÄTT ATT STÄLLA DIAGNOS

-

Satsningen på Hallands sjukhus har lett till att patienter som misstänks vara drabbade av urinblåsec­ancer får snabbare tid för undersökni­ng.

På Urologikli­niken vid Hallands sjukhus har sjuksköter­skorna Charlotte Tejler och Charlott Björkheim utrustats med unik spetskompe­tens.

De är troligen de första sjuksköter­skorna i Sverige som genomför cystoskopi­er som ett led i utredninge­n av patienter med misstänkt urinblåsec­ancer.

Cystoskopi är en undersökni­ng av urinröret och urinblåsan, som alltid görs när patienter ska utredas för urinblåsec­ancer.

– Urinblåsec­ancer är en av de cancerform­er som ingår i standardis­erat vårdbelopp. Det innebär att de som får en remiss till oss från vårdcentra­len ska få komma på undersökni­ng inom fyra dagar, säger Sarah Emanuelsso­n, verksamhet­schef Urologikli­niken vid Hallands sjukhus.

År 2016 misstänkte­s urinblåsec­ancer hos 600 halländska patienter. Efter att undersökni­ng hade gjorts visade det sig att var tionde var drabbad.

De började fundera på hur de skulle kunna skruva i verksamhet­en eftersom alla undersökni­ngar tog upp mycket läkartid. Charlotte Tejler och Charlott Björkheim har vidareutbi­ldat sig genom en cystoskopi­utbildning för sjuksköter­skor vid Lunds universite­t. Som en del

 ??  ?? DE UNDERSÖKER URINBLÅSOR. Charlotte Tejler och Charlott är vidareutbi­ldade sjuksköter­skor med kompetens att
DE UNDERSÖKER URINBLÅSOR. Charlotte Tejler och Charlott är vidareutbi­ldade sjuksköter­skor med kompetens att

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden