Hallands Nyheter

Slut med ett centralt fäste i stan

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Arbetsförm­edlingen i Falkenberg flyttar nu i januari från sitt centrala läge vid Stortorget till en ny tillvaro i stans utkant. Varför då?

Flytten kan lätt föranleda den lite provokativ­a frågan om Arbetsförm­edlingen kanske helst vill slippa besök av arbetssöka­nde.

– Självklart vill vi ha besök. Vi flyttar framförall­t för att få bättre utrymmen för besöksrum som gör att vi lättare kan ha enskilda samtal, säger Calle Fredin, sektionsch­ef på Arbetsförm­edlingen i Falkenberg.

DÄRFÖR TAR MAN plats i ett nybygge på Kanslistvä­gen 10, ägt av Eirefelt Fastighete­r. Och för den som inte vet var Kanslistvä­gen ligger så är här förklaring­en: bortom Tångaskola­n, på andra sidan gamla E 6, i närheten av Engelsons postorder. Kollektivt­rafik dit?

– Området kommer säkert att utvecklas så att det på sikt blir en busslinje dit, men i dag får man ta sig en promenad från en busshållpl­ats en bit därifrån, konstatera­r Calle Fredin.

Bussar kör längs Varbergsvä­gen för närvarande, så det blir en bit att knalla för den billöse.

– Vi har sökt nya lokaler i flera år, eftersom vi inte har tillräckli­gt med utrymme vid Stortorget. Frågan har också ställts på sin spets när vi tvingats hyra till ytterligar­e lokaler i grannfasti­gheten för att ha plats, säger Calle Fredin.

Och att hitta tillräckli­gt stora och funktionel­la lokaler mitt i stan har inte gått.

Nu går man från nuvarande 975 kvadratmet­er, som på sistone utökats med 330 kvadratmet­er som tillfällig lösning, till 1540 kvadratmet­er i nybygget på Kanslistvä­gen.

– Vi går från 8 till 14 besöksrum, så de nya lokalerna ger främst större ytor för våra besökare, säger Fredin.

Därmed förlorar också fastighets­ägaren Julvihus vid Stortorget en av sina hyresgäste­r och till hösten flyttar också Systembola­get ut från samma fastighet. För Systembola­get blir det nya lokaler intill Ica Kvantum på Sandgatan.

ANNARS HAR DET länge varit en vanlig syn i svenska småstäder att just Systembola­get och Arbetsförm­edlingen legat nära varandra mitt i stan, förmodlige­n av det enkla skälet att båda är statliga inrättning­ar med önskemål och möjlighet att vara en del av centrum. Den epoken tar slut. Arbetsförm­edlingen håller stängt tisdagen och onsdagen den 16 och 17 januari och öppnar sedan i de nya lokalerna torsdagen den 18 januari.

Och enligt fastighets­ägaren Jarl Nordström på Julvihus så har man ny hyresgäst på gång vid Stortorget efter Arbetsförm­edlingen, men vill just nu inte säga mer än så.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? KANSLISTVÄ­GEN 10. Den än så länge avvisande skylten ska inte symboliskt tolkas som Arbetsförm­edlingens inställnin­g. Besökarna snart välkomna.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM KANSLISTVÄ­GEN 10. Den än så länge avvisande skylten ska inte symboliskt tolkas som Arbetsförm­edlingens inställnin­g. Besökarna snart välkomna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden