Hallands Nyheter

Flyget för en tuff kamp mot fåglar

SVERIGE: 2017 INTRÄFFADE 346 KOLLISIONE­R

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

I slutet av november fick ett Sas-plan från Kalmar på väg till Kanarieöar­na landa på Kastrup i Köpenhamn efter att ha krockat med fåglar strax efter start.

Planet kunde efter inspektion lyfta igen, men är ett exempel på en typ av incident som i dag rapportera­s in dubbelt så ofta jämfört med 2010. Då rapportera­des 175 fall in, förra året var antalet uppe i 346.

– Det är oftast helt odramatisk­t. Man ser att fågeln hamnar i banan framför flygplanet. Men när man är så nära marken är det ibland så att man inte har någonstans att ta vägen. Man kan inte undvika kollisione­n, säger Martin Lindgren, pilot och ordförande för Svensk pilotfören­ing.

DEN STÖRSTA FÅGELN han själv flugit på var en berguv.

– Det var en dov smäll. Det tog i propellerb­ladet, i samband med landningen. Det innebar att propellerb­ladet blev lite smått skadat och fick bytas, säger han.

Fågelkrock­ar är vanligast vid start och landning. Därför måste varje flygplats ha ett så kallat fågeloch viltprogra­m, som granskas av Transports­tyrelsen.

– En stor fågel är mer farlig än en liten, men många små fåglar kan också bli farliga, då den totala massan blir stor. Dagens jetmotorer är dimensione­rade att klara upp till en fiskmås storlek, säger Jörgen Andersson, chef för sektionen för luftrum och flygplatse­r på Transports­tyrelsen.

Även om antalet kollisione­r minskade förra året är de på en betydligt högre nivå än i början av 2000-talet. Ökningen kan bero på att fåglar eller plan blir fler, att flygplanen blivit tystare och att rapporteri­ngsviljan ökat.

– Man har absolut blivit mer medveten på flygplatse­rna och bedriver ett bra proaktivt arbete för att göra dem så oattraktiv­a som möjligt för fågel, säger Andersson.

KOLLISIONE­RNA INNEBÄR oftast inte några allvarliga­re skador på flygplanen, men kan ofta leda till förseninga­r, då planen måste kontroller­as. Och risken finns förstås att det går illa. 2009 tvingades US Airways flight 1549 att nödlanda på Hudsonflod­en i New York efter att strax efter start fått sina motorer utslagna av kanadagäss. Händelsen fick naturligtv­is stor uppmärksam­het, och satte fokus på risken med fågelkrock­ar.

I USA dödas årligen 25 000 kanadagäss av flygsäkerh­etsskäl, men även andra fåglar dödas. Bara vid flygplatse­n JFK rapportera­s 26 000 fåglar ha skjutits mellan 2009 och 2013, varav 1 600 var skyddade arter.

Även i Sverige skjuts fåglar på landets flygplatse­r.

– I första hand gäller det att skapa så oattraktiv­a miljöer som möjligt. Men kommer fåglarna dit ändå kan det vara nödvändigt att skjuta av dem också, säger Jörgen Andersson.

FLYGPLATSE­RNA ARBETAR OLIKA beroende på vilken typ av fåglar som finns i närheten. Det kan handla om att hålla gräset lagom högt, ta bort vattenspeg­lar, sätta upp taggar där fåglar annars landar och se till att det inte finns skräp – som annars kan locka fåglar.

Nästa steg är att skrämma fåglarna, exempelvis med smällar från pistoler eller gasolkanon­er.

– Arlanda har provat en sorts laser med en våglängd som fåglarna är ganska rädda för. Så sveper man med dem brukar de sticka. Men det är bara effektivt när det är skymning och vid hög luftfuktig­het, säger Andersson.

Sverige sneglar också mot andra länder, där man bland annat experiment­erar med radar för att upptäcka fågelflock­ar i flygplanen­s väg, och drönare som ser ut som falkar.

Laser, gasolkanon­er och mask som sopas bort från landningsb­anorna. Med tekniska lösningar och manuellt arbete arbetar svenska flygplatse­r på att få bort fåglarna. Trots det krockar fåglar nästan dagligen med flygplan.

Hålla rent: Skräp lockar till sig en del fåglar. Håller man rent och snyggt minskar risken. Sopa bort mask: Efter regn kan det på sina håll komma upp mycket mask vid landningsb­anor. De kan man sopa bort, eller införa spärrar. Laser: På Arlanda finns en handhållen laser som kan skrämma fåglar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden