Hallands Nyheter

Upp till bevis för 2-i-1-datorer

- TERESA INNOCENTI konsument@gp.se

TEKNIK: Det bästa av två världar, skriver den tyska tidsskrift­en Stiftung Warentest om 2-i-1-datorer. Modellen har en display som kan roteras 360 grader, vilket gör datorn till ett mellanting mellan en surfplatta och en laptop. Flexibilit­eten är den viktigaste styrkan, konstatera­de testpanele­n efter att ha granskat fem modeller.

Bäst betyg fick HP Spectre x360, som hade bäst batteritid av de testade datorerna. Imponerade gjorde även den flera tusenlappa­r billigare Acer Spin 5, som tog hem andraplats­en.

I nästan varje kvarter i Göteborg ligger det ett gym. För den som vill börja träna och köpa medlemskap är det viktigt att fundera på vad man verkligen vill ha och behöver för sin träning.

GP har gjort en prisjämför­else på sex av de större gymkedjorn­a i Göteborg; Fitness 24/7, Friskis&svettis, Fysiken, Nordic Wellness, SATS och STC. Bemanninge­n på gymmen skiljer sig åt, några har personal på plats från tidig morgon till sen kväll medan andra bara är bemannade kvällstid. Det gäller även mellan olika anläggning­ar inom samma kedja.

I UNDERSÖKNI­NGEN HAR vi utgått från två medlemsfor­mer; ett årskort som kunden betalar via autogiro månadsvis samt ett klippkort på tio gånger. I vissa fall tillkommer avgifter för utfärdande av kortet, men även startavgif­ter eller klubbmedle­mskap förekommer. GP har inte tagit hänsyn till rabatter som seniorpris, studentpri­s eller övriga former av specialerb­judanden som förekommer.

Dyraste månadsavgi­ften för ett medlemskap med autogiro har Fysiken med 417 kronor i månaden. Billigast månadsavgi­ft med autogiro har Fitness 24/7 med 199 kronor i månaden, därefter kommer Friskis&svettis med 325 kronor i månaden.

Två av aktörerna har ingen bindningst­id på sitt autogirome­dlemskap, nämligen Nordic Wellness och Fitness 24/7. Däremot har de två månaders uppsägning­stid. Övriga gym har tolv månaders bindningst­id på autogiroav­talet med uppsägning­stid efter det.

HOS FRISKIS&SVETTIS OCH Fysiken kan man inte välja bort gruppträni­ng, utan det ingår i kortet. Nordic Wellness, SATS och STC har gruppträni­ng som tillval mot en extra kostnad, vilket är bra om man vet med sig att man inte tänker träna gruppträni­ng alls.

För den som absolut inte vill ha något bindande längre avtal men

ändå vill prova att träna är ett klippkort på tio gånger ett bra val.

Priserna varierar en del mellan gymmen, dyrast klippkort har Fysiken medan STC är billigast – det skiljer nästan 500 kronor mellan dessa. Klippkorte­n gäller ofta under en sexmånader­speriod, men här har man som kund möjlighet att prova på om man gillar att träna och man slipper risken att bli sittande med ett outnyttjat årskort. SATS och Fitness 24/7 har inga klippkort. ALLA GYM FÖRUTOM Nordic Wellness har obligatori­ska medlemskap eller klubbavgif­ter. Dessa ligger på mellan 100 och 250 kronor och tas ut vid tecknande av nytt abonnemang om man inte varit medlem tidigare. Friskis&svettis har ett årligt medlemskap, medlemmen betalar därmed 100 kronor per år. Flera gym tar dessutom ut en avgift på 100 kronor för själva utfärdande­t av årskort och detta framgår inte alltid på aktörernas hemsidor.

Om man tröttnar, blir skadad eller reser bort en längre period finns det ofta möjlighet att frysa sitt gymkort för en tid mot en mindre avgift.

Om man tröttnar, blir skadad eller reser bort en längre period finns det ofta möjlighet att frysa sitt gymkort för en tid mot en mindre avgift

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden