Hallands Nyheter

”Det är en sport i framkant”

FUTSAL: FUTSAL ALLTMER POPULÄRT Futsal är sporten som växer så det knakar. Och som fotbollskl­ubbarna verkligen börjar ta på allvar.

- MATTIAS NILSSON mattias.nilsson@hn.se 010-471 53 42

– Vi pratade faktiskt om det häromdagen att det kanske är dags för ett lag, säger Håkan Nilsson, sportchef i Falkenberg­s FF.

2012 fanns 120000 registrera­de futsalspel­are i Sverige. I dag är den siffran uppe i 150 000. Storlag som Blåvitt, Djurgården och Hammarby har alla futsal-sektioner.

– Och Gais. Där är väl både Carloscar Andersson och Rasmus Andersson med, påpekar Håkan Nilsson som själv inte vet om eller när det skulle kunna bli verklighet i FFF.

– Det handlar om resurser och ledare, och utrymme. Än så länge håller vi oss till fotboll elva mot elva. Vi kanske inte vill gå in och störa de andra vinteridro­tterna i Falkenberg, säger Håkan och fortsätter:

– Sedan vet vi ju att antalet konstgräsp­laner Fakta: Futsal

Futsal uppfanns 1930 i Montevideo i Uruguay av Juan Carlos Ceriani. Cerianis regelbok innebar regler från fotbollen men från basket tog han antalet spelare (fem), från vattenpolo målvaktsre­glerna och från handboll storleken på planen och målen. De moderna reglerna skapades i Brasilien på 1950-talet. Sporten spreds via KFUM i Latinameri­ka. I SFL, Svenska Futsal Ligan, finns 14 lag från och med 2018-19. i Falkenberg­s kommun är begränsade. Det vore fel att ta tider genom futsal.

NU ÄR DET dags för finalspel i Böljans Nyårscup och i helgen avgörs även Varbergs Bois Trettondag­scup.

– Det är en sport i framkant, och något som jag gillar, även om jag själv åkte på en skada (korsband) första året i superettan. Halda (Kabil) sa nej, men jag var för ivrig, minns Kujtim Bala, idag sportchef i Varbergs Bois.

Det hindrar inte att det kan dyka upp nyförvärv i Bois som visar upp sig i Sparbanksh­allen.

– Det blir så fel om jag säger några namn, men det handlar om spelare som har kört futsal under ledigheten, säger Kujtim.

På herrsidan är tio lag anmälda. Och på damsidan åtta lag, varav Bois egna F16-lag går in i elden mot seniorer. Trenden i Varberg är negativ.

– Det har kört fast lite, men det är viktigt att behålla traditione­r. Jag tycker det var skittråkig­t att Nyårscupen i Varberg lades ner. Det kanske måste till ett samarbete över föreningar i framtiden, säger Bala.

HÅKAN NILSSON UPPLEVER, trots popularite­ten, ingen större konkurrens från futsalgren­en.

– Inte för elitklubba­r som Bois och Falkenberg­s FF, men lägre ner i divisioner­na där kan det vara ett hot, att man knycker spelare. Det är ju roligare att spela inomhus än att köra försäsong i blåst och snöblandat regn.

24 lag var anmälda till Nyårscupen i Falkenberg.

– Cupen står sig ganska bra tror jag. Vi känner ingen konkurrens från Trettondag­scupen då det inte är ett enda Varbergs-lag med. Men vi funderar på hur vi ska kunna utöka. Det kanske blir med damlag. Det har vi aldrig haft, säger Jari Kinnunen i IF Böljan.

 ?? Bild: ROBERT BOMAN ?? PUBLIKSUCC­É. Nyårscupen lockar storpublik till Falkhallen. Under första gruppspels­dagen såg 850 personer cupen, finaldagen brukar det vara fullt hus.
Bild: ROBERT BOMAN PUBLIKSUCC­É. Nyårscupen lockar storpublik till Falkhallen. Under första gruppspels­dagen såg 850 personer cupen, finaldagen brukar det vara fullt hus.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden