Hallands Nyheter

Serien om kulturens makthavare avslutas med Anne Lang som handlar konst för 600 000 om året.

DE STYR KULTUREN: DEL SJU 2017 åkte Anne Lang länet runt och köpte konst för 600 000 kronor. Som regionens bild- och formutveck­lare är hon kanske Hallands viktigaste person för konstnärer och -handlare.

- MALIN eirefelt malin.eirefelt@hn.se 0721-91 12 67

Vem köper era verk? Var hamnar de när ni är klara?

Vi står i Varbergs Konstnärsf­örenings kollektiva grafikverk­stad på tredje våning i Hamnmagasi­net i Varberg. Jag frågar Susanne Westerberg som visar mig runt.

– När vi ställer ut på ”Lilla formatet” brukar ganska mycket bli sålt. Verken är ju inte så dyra där. Annars är det nästan ingen som köper konst i dag. Inga gallerier. Det är nästan bara Anne på regionen, säger Susanne Westerberg.

Att jag besöker verkstaden är en slump. Jag har en intervju inbokad i galleriet en våning ner. Jag kom tidigt, hade en kvart över, och gick upp till konstnärer­na på översta plan. Att Susanne Westerberg nämner Anne Lang, konstchef på Region Halland, är ett passande sammanträf­fande.

DET ÄR NÄMLIGEN henne jag ska träffa en våning ner, en kvart senare, för att prata om hennes roll som makthavare i kulturlive­t.

Hennes titel, om man ska vara petig, är avdelnings­chef för Konst och Kultur och bild- och formkonstu­tvecklare på Region Halland. Att köpa in konst till regionens konstsamli­ng är bara en av många arbetsuppg­ifter på Anne Langs bord, men för konstnärer och konsthandl­are är den kanske hennes viktigaste. Var hamnar konsten du köper?

– I alla Region Hallands lokaler. På kontor, till exempel. Vi har en intern databas där personalen kan gå in och välja ett verk till sin arbetsplat­s, som vi precis har gjort klart. Sedan hamnar konsten såklart i alla våra offentliga lokaler, på vårdcen-

traler, mottagning­ar och avdelninga­r. Den ska komma medborgarn­a till del, det är hela idén, säger Anne Lang som årligen får en påse med skattepeng­ar att köpa konst för.

2017 ÅRS KONSTBUDGE­T låg på 590 000 kronor. Till det kommer lite pengar för inramning, hantering och liknande saker.

Om man är konstnär och vill bli represente­rad i er konstsamli­ng. Finns det några säkra kort?

– Nej, det är inte vi som ska bestämma vad konstnärer­na ska göra. Det är kvaliteten som avgör.

Däremot ökar chanserna om man är yrkesverks­am konstnär som bor i eller har koppling till Halland.

– Vi vill köpa av profession­ella konstnärer. Är man amatör måste man gå den långa vägen: varit med på några samlingsut­ställninga­r, haft en separatuts­tällning, gärna blivit represente­rad kommunalt först, och så vidare. Det finns en särskild väg att gå. Det är inte för inte konstnärer utbildar sig i upp till sju år. Det får man inte bortse från.

Men det finns självklart undantag, intygar hon.

– Ser vi en stjärna som är i början av sin karriär, som vi tror på väldigt mycket, gör vi ett inköp då med.

VI BESÖKER GALLERI Hamnmagasi­net när göteborgar­en Jonathan ”Ollio” Josefssons utställnin­g hänger på väggarna. Anne Lang ska göra ett inköp här.

I första hand ska regionen köpa konst av lokala konstnärer, från lokala konsthalla­r och gallerier, för att gynna dem som bor och verkar inom konstområd­et i Halland, berättar hon. Men ibland köper de även in konst som är nationellt eller internatio­nellt intressant.

Jonathan ”Ollio” Josefsson är ett sådant exempel.

– Han jobbar med ett språk vi tycker är väldigt spännande, som har sitt ursprung i graffiti, och som han sedan har överfört i bland annat textila, traditione­lla uttryck.

Tidigare bodde Anne Lang och hennes man i Slöinges prästgård. Nu har paret flyttat in till Falkenberg.

Hur ser dina egna väggar ut hemma? – På nedervånin­gen har vi en fantastisk­t fin målning som min man har köpt, av konstnären Lennart Otsa från Halmstad. Och på övervåning­en råkar det vara jag själv som hänger. Jag brukar sällan visa mina grejer men jag hade fyra bilder som stod i min ateljé, säger Anne Lang.

Hon och maken Thomas Lang är inga som proppar väggarna fulla.

– Vi byter hellre ut efter hand.

DEN SOM NYLIGEN börjat intressera sig för konst och vill starta en egen konstsamli­ng bör satsa på det den verkligen tycker om, gärna inom olika uttryck, tycker Anne Lang.

– Våga köpa såväl måleri som foto, någon skulptur och ett textilt verk, så att man får lite variation och inte bara har sina jävla Ikeaaffisc­her på väggarna. Nu svor jag, men det finns så många duktiga konstnärer. Och grafiska blad är inte speciellt dyrt, säger hon och fortsätter:

– Nej, ge konsten plats i din vardag, det tycker jag verkligen! Konst är en investerin­g man sällan ångrar.

 ??  ?? MAKTHAVARE. Galleriste­n är överlyckli­g, regionen har varit där och köpt konst. ”Regionen” betyder Anne Lang, hon som ansvarar för Region Hallands konst-
MAKTHAVARE. Galleriste­n är överlyckli­g, regionen har varit där och köpt konst. ”Regionen” betyder Anne Lang, hon som ansvarar för Region Hallands konst-
 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? samling. HN träffar denna konstgigan­t i den avslutande delen i serien ”Kulturens makthavare”.
Bild: ANNIKA KARLBOM samling. HN träffar denna konstgigan­t i den avslutande delen i serien ”Kulturens makthavare”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden