Hallands Nyheter

TUFF TID FÖR DISA

Sex månader gamla Disa blev smittad av mässlingen när hon besökte Östra sjukhuset. Nu sitter hon och familjen i karantän i bostaden. ”Det är kämpigt. Hon har fått en tuff start i livet”, säger pappa Michael Nord.

- TOBIAS KJELLBERG ELINA BRATT LEJRING 031-62 40 00 nyheter@gp.se

På juldagen skrev GP på nätet om Disa som hade besökt Drottning Silvias barnsjukhu­s dagen före julafton. Vid tillfället hade hon öroninflam­mation och skickades hem igen. Två dagar senare blev familjen uppringd av sjukhuset.

– DE SA

att de hade haft ett fall av mässlingen under lördagen den 23 december och att vi var tvungna att komma upp med Disa igen så att hon kunde vaccinera sig, sade Disas mamma Frida Nord, vid tillfället.

Disa fick, tillsamman­s med många andra barn som hade besökt sjukhuset dagen före julafton, vaccinera sig under juldagen. Detta eftersom mässlingsv­accinet i normala fall inte ges ut förrän vid 18 månaders ålder.

Under torsdagen berättade Disas mamma för GP att Disa insjuknat.

– Hon började få symtom i går natt. Då fick hon hög feber, så hade hon feber hela dagen i går. Så i natt så ville inte febern ge sig så jag ringde 1177.

FRIDA NORD HAR

gråten i halsen när GP talar med henne. Hon berättar att 1177 kontaktade en barnläkare på Östra sjukhuset som i sin tur rekommende­rade familjen att komma in. Vid den tiden hade Disa börjat få prickar på bröstet och i nacken.

– Då hade de bokat ett infektions­rum åt oss. Där inne tog de prover på henne. Sedan fick vi åka hem och sitta i karantän hemma i väntan på provresult­aten, säger Frida Nord.

Vid 18-tiden under torsdagen

ringde de från sjukhuset – provresult­aten hade kommit. Disa hade fått mässlingen, berättar Disas mamma.

– Det är fruktansvä­rt. Man blir ju skitorolig. Vi får bara hoppas på det bästa här nu, säger Frida Nord.

NU ÄR FAMILJEN

satt i karantän, i sitt eget hem. Frida Nord och pappa Michael Nord är sjukskrivn­a från jobbet. Disas syster Elvira, 3, har redan vaccinerat­s en gång men har nu vaccinerat­s en andra gång för säkerhets skull. Familjen får inte lämna hemmet förrän Disas symtom är borta. På sjukhuset har de sagt till Frida Nord att det kan ta upp till en vecka.

Hur går tankarna nu?

– Jag vet inte, det bara snurrar just nu. Jag är jätterädd för att det ska bli några följdsjukd­omar på det och att hon ska bli jättedålig, säger Frida Nord.

Frida Nord är också arg. Arg för att något sådant här får inträffa. Arg för att folk inte varit mer aktsamma med en sådan allvarlig sjukdom. Hon frågar sig hur något sådant här kan hända i Sverige år 2017, när mässlingen inte funnits i Sverige på flera år.

Det finns ingen antibiotik­a mot mässling. Familjen har i stället uppmanats att ge Disa ordentligt med föda – bröstmjölk­sersättnin­g, lite gröt och vatten – samt att ge henne febernedsä­ttande medicin för att hålla febern nere.

– Om vi inte kan hålla febern nere får vi åka in till sjukhuset, säger Frida Nord.

NÄR GP PRATAR

med Disas pappa, Michael Nord, är han i färd med att natta Disa.

– Det är kämpigt. Hon har fått en tuff start på livet, säger han.

Efter det att Disa vaccinerad­es på juldagen har familjen inte varit mycket bland folk – utifall Disa hade blivit smittad. Men familjen firade nyårsafton tillsamman­s med två andra familjer.

– Nu tror infektions­läkaren att hon inte smittade då eftersom hon inte hade några symtom på nyårsafton. Men för att vara på den säkra sidan och motverka smittsprid­ning ville de att vi skulle kontakta dem och de som inte hade fullt skydd fick åka in och fixa det, säger Frida Nord.

Leif Dotevall är jourhavand­e smittskydd­släkare på Sahlgrensk­a. Han kan inte bekräfta att Disa är det fjortonde fallet att insjukna. I skrivande stund vidhåller man att det finns tretton bekräftade fall.

– Det är den offentliga siffran. Men jag vet att det på flera håll är på väg att utredas, sedan är det säkert så att det kommer fler svar. Jag kan inte gå in på enskilda fall men vi kommer att gå ut med nya siffror när det blir aktuellt, troligtvis i morgon, säger Leif Dotevall.

”Jag är jätterädd för att det ska bli några följdsjukd­omar och att hon ska bli jättedålig”

FRIDA NORD

Disas mamma

 ??  ?? I KARANTÄN. Disa akutvaccin­erades under juldagen. En dryg vecka senare fick familjen bekräftat att hon hade
I KARANTÄN. Disa akutvaccin­erades under juldagen. En dryg vecka senare fick familjen bekräftat att hon hade
 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? NEGATIVT BESKED. I torsdags kväll ringde sjukhuset till familjen Nord och meddelade att dottern Disa har mässlingen. Mamma Frida är orolig för följdsjukd­omar.
Bild: JONAS LINDSTEDT NEGATIVT BESKED. I torsdags kväll ringde sjukhuset till familjen Nord och meddelade att dottern Disa har mässlingen. Mamma Frida är orolig för följdsjukd­omar.
 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? smittats av mässlingen.
Bild: JONAS LINDSTEDT smittats av mässlingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden