Hallands Nyheter

”Barnen vet att pappa inte gillar shopping”

Efter tre år i riksdagen har miljöparti­sten Carl Schlyter bestämt sig för att inte kandidera till nästa val. Nu sonderar han terrängen på jakt efter ny sysselsätt­ning. – Det finns massor av roliga alternativ. Jag är helt öppen, säger han.

- LENA WREEDE TT

Carl Schlyters miljöintre­sse väcktes tidigt. Men det skulle ta ett tag innan han insåg att problemen inte bara kunde fixas med olika tekniklösn­ingar. Vändpunkte­n kom i samband med att han gjorde sitt examensarb­ete i kemiteknik på en soptipp i Brasilien.

– Den upplevelse­n som triggade mitt politiska intresse. För så länge man inte tar hand om de sociala problemen kommer det alltid finnas fattiga som gör vad som helst för att överleva. Människor som tillverkar kalashniko­vs för hundra dollar i månaden. Eller rika länder som utnyttjar fattigare länder för att exportera sina miljöprobl­em.

Insikten var avgörande för Carl Schlyter som började läsa på om olika partier. Först om dåvarande Stockholms­partiet, men även om Centerpart­iet. Miljöparti­et var han däremot lite skeptisk till.

– Jag hade bara sett skäggiga, barfota gubbar som sjöng och spelade gitarr. Samtidigt tyckte jag att partiprogr­ammet var bra. Sedan när jag kom med blev det ännu roligare för då såg jag att de här gubbarna var väldigt intelligen­ta och att de hade extremt genomtänkt­a ideologier.

Vi sitter i ett av riksdagens all-

”Jag hade bara sett skäggiga, barfota gubbar som sjöng och spelade gitarr”

männa utrymmen. De två yngsta barnen, Cornelius och Christophe­r, har fått följa med pappa till jobbet och fixar vant en varsin varm choklad ur kaffemaski­nen.

Carl Schlyter berättar att han är skild sedan ett halvår tillbaka och som ensamståen­de förälder varannan vecka är det nödvändigt att kunna ta med dem någon timme ibland.

– De föddes ju när jag var Euparlamen­tariker och har varit med på massor av grejer. Det funkar bra och jag är stolt över dem. De är både kreativa och busiga, men förstår också när det är allvar – om jag måste vara med på ett möte eller så, det respektera­r de.

Har du någon käpphäst som du hoppas på att de tar med sig i livet?

– Det är ju många saker. Det största mantrat är att vi inte ska vara så konsumtion­sberoende. De vet att pappa inte gillar shopping.

fjolåret inneburit en annan stor förändring. Efter tre år i riksdagen bestämde han sig för att inte kandidera i det kommande valet. Anledninge­n är besvikelse­n över hur partiets ledning agerat i regeringss­amarbetet med Socialdemo­kraterna i flera olika frågor – bland dem flyktingpo­litiken, samarbetet med Nato och försäljnin­gen av statliga Vattenfall­s brunkolsve­rksamhet i Tyskland.

– Antingen tycker man att vi är jätteframg­ångsrika och gör stor skillnad och då kan man kanske leva i harmoni. Men de flesta inser nog att vi gjort en del jobbiga kompromiss­er. Jag tycker dessutom att de har varit onödigt dåliga. Och om du fattar beslut som går emot dina ideal får man kognitiv dissonans. Då får man antingen ändra sina ideal, må dåligt eller lämna sin post.

tycker han inte att förändring­en är särskilt smärtsam. Annat var det när han slutade på posten som Eu-parlamenta­riker efter tio år. Just tiden i EU ser han som sin bästa period där han också fick mycket gjort. Ett avgörande skäl var att det där inte fanns en regering som måste försvaras.

– Det gjorde att man alltid kunde behålla sina ideal. Om kompromiss­en var dålig kunde man rösta nej. Men framför allt handlade det om att skaffa sig övertygand­e argument och ha ett kunskapsöv­ertag när man skulle förhandla.

Vad har du för planer nu?

– Det finns massor av roliga alternativ. Senast i dag var jag på ett möte med ett uppstartsf­öretag för hållbara livsstilsf­örändringa­r. En annan möjlighet är att jag skriver böcker för att påverka folks sätt att tänka. En tredje är att jag går in i en existerand­e struktur som miljöansva­rig. Jag är helt öppen.

– Men jag kommer att fortsätta med samhällspå­verkan. Det som är grunden i mitt engagemang är ju att jorden bara är ett lån av framtida generation­er. När man lånar saker ska man lämna tillbaka dem i gott skick.

”Det som är grunden i mitt engagemang är ju att jorden bara är ett lån av framtida generation­er”

 ??  ?? Nja, riksdagsle­damoten Carl Schlyter (MP) tänker sig faktiskt ett väldigt lugnt firande när han fyller 50 i morgon. ”Men till sommaren ska jag kanske ha
Nja, riksdagsle­damoten Carl Schlyter (MP) tänker sig faktiskt ett väldigt lugnt firande när han fyller 50 i morgon. ”Men till sommaren ska jag kanske ha
 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H ?? en större fest med min syster som fyller 52”, säger han.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H en större fest med min syster som fyller 52”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden