Hallands Nyheter

Snart fyra år senare kan man konstatera att kvinnor svikits i fråga efter fråga.

- Sofie Löwenmark

MARGOT WALLSTRÖMS LJUMMA och otydliga uttalanden i en intervju i DN om de pågående protestern­a i Iran har väckt stark kritik såväl som frågor. Med tanke på att svensk utrikespol­itik sägs vara feministis­k, kan det tyckas lite konstigt att kamp för demokrati och just kvinnlig frigörelse inte engagerar mer.

”Men tänk om andra skulle yttra sig om vår utveckling? Om andra länders företrädar­e skulle säga att demonstran­ter som går ut på våra gator och torg har rätt?”

Är detta den starka svenska röst som skulle komma med en plats i FN:S säkerhetsr­åd? Där diktaturfj­äsk delvis finansiera­d från biståndsbu­dgeten legitimera­des på vägen dit?

Å andra sidan kanske Wallströms agerande inte är så förvånande med tanke på regeringen­s agerande i andra frågor som har att göra med just kvinnofört­ryck i Mellanöste­rn.

NÄR STATSMINIS­TERN MED delegation besökte Iran i februari 2017, kritiserad­es handelsmin­ister Ann Linde och de andra kvinnorna för deras slöjparad. Kritiken bemöttes sedan av jämställdh­etsministe­rn och andra kvinnliga statsråd, genom att de raljerade på sociala medier utklädda i fåniga hattar. Att moralpolis­en i Iran offentligt förödmjuka­r kvinnor samt att spöstraff och fängelse är normala sanktioner mot kvinnor med ”felaktig” slöja var inget som Sveriges feministis­ka regering ville lägga sig i.

Utifrån samma logik likställde statsminis­tern under sitt besök i Saudiarabi­en saudiska kvinnors situation med svenska kvinnors.

”Det är klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor. Bristande fungerande äldreomsor­g gör att kvinnor går ner till deltid och slutar arbeta också i Sverige. Det finns på båda sidor hinder för kvinnors deltagande. Men det måste respektive land ta i med” sa han.

”Vem är jag att döma?”, är återigen budskapet.

PÅ MOTSVARAND­E SÄTT förringas även kvinnors utsatthet i Sverige från socialdemo­kratiskt håll, om denna utsatthet har blivit ett inslag i den högerpopul­istiska Sverigebil­den. Så kan man i alla fall tolka Ylva Johanssons svar i en Bbc-intervju på frågan om sexualbrot­t i Sverige. Johansson menade att denna brottsligh­et ”is going down and going down and going down”.

Ett uttalande Johansson sedan snabbt fick backa ifrån då det samtidigt pågick en debatt om fake news.

Var det viljan att inte skriva under på högerpopul­ismens alarmistis­ka Sverigebil­d som gjorde att ministern förminskad­e problemen med att våldtäkter bortpriori­teras när gängvåld och mord slukar polisens resurser? Att sexualbrot­ten ökar samtidigt som de uppklarade sexualbrot­ten har minskat kraftigt torde vara en högpriorit­erad fråga för en feministis­k regering.

När den nuvarande regeringen 2014 uttalade att den skulle vara feministis­k kunde man känna ett visst hopp. Snart fyra år senare kan man konstatera att kvinnor svikits i fråga efter fråga.

Återstår bara symbolfråg­or som, den av lagrådet sågade, idén om att förbjuda sexköp utomlands. Där lär man i alla fall slippa att högerpopul­ister lägger beslag på frågan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden