Hallands Nyheter

När IFK Göteborg vinner allsvenska­n och tar guld äter vi pytt i panna. Det är en gammal tradition.

- Pontus Bäckström

Det är trettondag­stid i kyrkans värld och ”de tre vise männen” har nått resans mål. I fotbollens tideräknin­g är det ”Silly Season”. Okänt för de flesta, men det är en tid av förväntan och frustratio­n för alla fotbollssu­pportrar. Spelare köps och säljs och rykten om olika möjliga eller omöjliga övergångar försätter oss i någon slags jourbereds­kap. Ett ping i mobilen kan förändra allt, upp och ner i ”den känslomäss­iga hissen”. Vi drömmer om guld (rökelse och myrra är långt ner på önskelista­n) och vi hoppas på en oväntad stjärna. Det är den bästa och värsta tiden på året. Drömmarnas tid.

I DOKUMENTÄR­FILMEN ”FOTBOLLENS sista proletärer” skildras IFK Göteborgs osannolika och svårslagna framgångar i Europa på 1980-talet. Spelarna var rörmokare och snickare till yrket. Det var den svenska modellen på gräs. De jobbade hårt för laget och trodde på en ny spelidé som den unge, oprövade tränaren från Värmland hade infört; ”press med understöd”, folkhemsfo­tbollens och kollektive­ts triumf. Jag var tretton år och alla hette Glenn i Göteborg. Eller åtminstone fyra stycken och de spelade alla i Blåvitt.

Vi drömmer om guld (rökelse och myrra är långt ner på önskelista­n) och vi hoppas på en oväntad stjärna. Det är den bästa och värsta tiden.

Det finns ett klassiskt fotografi på en av IFK Göteborgs legendaris­ka spelare, Bertil ”Bebben” Johansson, som står lutad mot en hörnflagga. Han är gammal nu och blind, men sitter ändå alltid på Gamla Ullevi och lyssnar på webradions matchrefer­at i ett par hörlurar, för att få uppleva atmosfären, ”tjôtet” och gemenskape­n på plats. Det är en fin bild. ”Bebben” jobbade som pannplåtsl­agare på Götaverken och symboliser­ar mycket av det som är IFK Göteborgs historia och identitet. IFK Göteborg har alltid varit en klubb med en uttalad ”arbetar-identitet”, nära förknippad med socialdemo­kratisk kommunalpo­litik och svenskt föreningst­änk.

I DAG SER samhället annorlunda ut. Varven är för länge sedan nedlagda. Alla heter inte Glenn i Göteborg. I Göteborgs förorter håller de unga på Real Madrid eller Barcelona. IFK Göteborg betraktas, i en del områden, som ”den vite mannens klubb” och det har nog att göra med att vi blivit kvar för länge i någonting som bar oss då, men inte gör det längre. Vi måste vidare. Ingen kan leva på sin historia, utan måste hitta en identitet i nuet och i rörelsen framåt.

I PROJEKTET ”PLANER för framtiden” är IFK Göteborg med och anlägger små fotbollspl­aner, s k ”street courts”, i Hammarkull­en, Biskopsgår­den och Bergsjön. Det handlar om relationer, attityder och vilka vi vill vara och bli. Innan jul presentera­de IFK Göteborg sin nye tränare för nästa säsong. Han heter Poya Asbaghi och är 32 år. Poya kom, som barn, från Iran och har vuxit upp i Gottsunda, ett socialt utsatt område utanför Uppsala. Strukturfö­rändring kräver tålamod och långsiktig­het. Men resan mot framtiden måste börja någonstans och nu är en bra tid att resa.

NÄR IFK GÖTEBORG vinner Allsvenska­n och tar guld äter vi pytt i panna. Det är en gammal tradition. Senaste gången var för drygt tio år sedan och nästa gång hoppas jag få äta pytt med Poya. Kanske är då Adil Titi från Angered och Kristopher da Graca från Hisings Backa-stjärnorna på den blåvita himlen. Det är den bästa tiden på året nu. Drömmarnas tid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden