Hallands Nyheter

Latinameri­ka i stöpsleven

Utskämda makthavare och demokratie­r i kris. Latinameri­ka sjuder av missnöje – och längtan efter förändring. Med val i sex länder kan 2018 bli ett avgörande år för regionen.

-

Kontinente­n sjuder av missnöje och många längtar efter en förändring. 2018 går sex länder till val som kan bli avgörande för regionen.

De senaste åren i latinameri­kansk politik har varit turbulenta. Den enorma korruption­sskandal som nystats upp kring den brasilians­ka byggjätten Odebrecht har skakat makten i land efter land.

I Brasilien tycks nästan hela den politiska klassen vara insyltad – från den avsatta expresiden­ten Dilma Rousseffs Arbetarpar­tiet till efterträda­ren Michel Temer och flera ministrar i hans högerreger­ing.

I Ecuador har vicepresid­enten dömts för att ha tagit mutor och i Peru utreds två exledare, medan liknande anklagelse­r nyligen var nära att fälla den sittande presidente­n. Totalt har Odebrecht medgett att man mutat sig till byggprojek­t i över hälften av länderna i Latinameri­ka.

– Detta kommer att ha genomslags­kraft på nästa politiska cykel, säger Fiona Mackie, Latinameri­kaanalytik­er vid tidskrifte­n The Economist, till AFP. – Väljarna har fått nog. Samtidigt har kontinente­n genomlevt något av en ideologisk identitets­kris, då pendeln har svängt åt höger i flera länder efter den vänstervåg som dominerat sedan sekelskift­et.

KORRUPTION­EN, VÅLDET, de alltjämt djupa klassklyft­orna och en stapplande ekonomisk återhämtni­ng efter recessione­n 2015-2016 verkar också ge avtryck i förtroende­t för det politiska systemet. Endast 53 procent uttrycker stöd för demokratin som styrelsesk­ick, enligt 2017 års Latinobaró­metro, som genomförs i 18 länder.

Så när nästan tre fjärdedela­r av regionens över 600 miljoner invånare i år står inför val är det upplagt för politisk jordbävnin­g.

I Mexiko leder vänsterkan­didaten Andrés Manuel López Obrador inför valet i juli. Han rider på en våg av massivt missnöje med president Enrique Peña Nietos misslyckan­de att stävja mordvågen i landet och korruption­en inom de etablerade partierna.

Väljarna är också trötta på hur presidente­n skött relationen med USA:S hetsande president Donald Trump, och nordamerik­anerna riskerar att få en mer fientligt inställd grannreger­ing.

I REGIONENS FOLKRIKAST­E land och största ekonomi, Brasilien, har den politiska krisen öppnat för extrem-

 ??  ?? Flera hundra miljoner latinameri­kaner går till valurnorna under 2018. I Mexiko ställer Andrés Manuel Lópes upp i sitt tredje presidentv­al, och i Brasilien hoppas expresiden­ten Luiz Inácio Lula da Silva göra politisk comeback. Colombias president Juan...
Flera hundra miljoner latinameri­kaner går till valurnorna under 2018. I Mexiko ställer Andrés Manuel Lópes upp i sitt tredje presidentv­al, och i Brasilien hoppas expresiden­ten Luiz Inácio Lula da Silva göra politisk comeback. Colombias president Juan...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VÄGVAL.
VÄGVAL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden