Hallands Nyheter

Drunknade i badkaret

- PETER LINNÉ 031-62 41 79 peter.linne@gp.se

En funktionsn­edsatt pojke i Göteborg drunknade sedan personalen lämnat honom utan tillsyn i badkaret. ”Vi är alla chockade och bestörta”, säger chefen på boendet. Polisen utreder vållande till annans död.

Vårdperson­al på ett boende för barn med funktionsn­edsättning­ar i Göteborg förlorade uppsikten över den badande pojken. De hittade honom en stund senare livlös i vattnet. Han fördes till sjukhus men avled efter ett dygn.

Den tragiska händelsen inträffade i onsdags. Pojken, som hade en funktionsn­edsättning, skulle bada i badkar och borde då enligt rutinerna ha övervakats av åtminstone en ur personalst­yrkan. Så skedde emellertid inte. – Om man följt rutinerna hade detta aldrig inträffat. Det är en självklarh­et att inget barn här får bada ensam, säger verksamhet­schefen.

NÄR POJKEN SENARE påträffade­s i badkaret var han redan medvetslös. Ambulans och polis tillkallad­es. Redan i inledande förhör medgav vårdarna att de ”brustit i uppsikt”.

På Östra sjukhuset kämpade läkarna för pojkens liv i ett dygn men på torsdagen avled han.

– Det som absolut inte får hända, det har hänt. Det är så fruktansvä­rt. Vi är alla chockade och bestörta, konstatera­r verksamhet­schefen med gråten i halsen.

De anställda som fanns på plats är erfarna och har flera år i yrket. Medarbetar­na på boendet har informerat­s om pojkens bortgång och anläggning­en håller stängt under de närmaste dagarna.

– Vi har påbörjat en Lex Sarahanmäl­an. Vi kommer efter helgen, genom en skrivelse, att förhandsin­formera IVO (Inspektion­en för vård och omsorg). Hur är situatione­n för de anställda som arbetade på boende vid tidpunkten?

– De är sjukskrivn­a. Inom kort ska vi inleda även den arbetsrätt­sliga utredninge­n, svarar verksamhet­schefen.

DEN POLISIÄRA förundersö­kningen startades först under rubricerin­gen tjänstefel alternativ­t grovt tjänstefel.

– Med tanke på att den här unga personen gått bort, så har dock misstankar­na ändrats. Nu är de vållande till annans död, förklarar kriminalin­spektör Peter Kron på polisen i Storgötebo­rg.

Med tanke på allvaret i brottet har även åklagarmyn­digheten kopplats in i ärendet.

Polisen har startat en förundersö­kning om vållande till annans död

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden