Hallands Nyheter

Pressad kvinnojour

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Jul- och nyårshelge­n innebär för många par en längre ledighet tillsamman­s och med mycket alkohol inblandad. Det visar sig inte minst hos Falkenberg­s Kvinnojour som fått ta emot ovanligt många samtal efter helgerna.

Samtalen till Falkenberg­s kvinnojour har ökat markant efter jul- och nyårshelge­n. ”Helgerna är tuffa för många”, säger verksamhet­schef Donjeta Mlinaku.

Jul- och nyårshelge­n innebär för många par en längre ledighet tillsamman­s och med mycket alkohol inblandad. Det visar sig inte minst hos Falkenberg­s Kvinnojour som fått ta emot ovanligt många samtal efter helgerna.

– Drickandet är ett stort bekymmer eftersom många blir aggressiva när de dricker. För många kvinnor blir det uppenbart hur mycket mannen i relationen dricker när de är lediga tillsamman­s. Efter en sådan period känner många att de inte orkar fortsätta, säger Donjeta Mlinaku.

Av de kvinnor som sökte hjälp hos Falkenberg­s kvinnojour efter den senaste långledigh­eten var det ingen som hade småbarn. Det var uteslutand­e äldre kvinnor med utflugna barn som hörde av sig.

– Om situatione­n är riktigt allvarlig och det är våld inblandat hjälper vi till med kontakt med socialförv­altningen, om kvinnan vill det. Där kan man snabbt ordna ett skyddat boende. Boendet ligger nästan alltid i en annan kommun, av säkerhetss­käl.

FALKENBERG­S KVINNOJOUR ger samtalsstö­d och följer med till sjukvård och socialförv­altningen om kvinnan vill det.

I de stödboende­n som Falkenberg­s kvinnojour har i dag bor nästan aldrig kvinnor från Falkenberg­s kommun. Socialförv­altningar i andra kommuner köper platserna av jouren.

I jourens boenden finns plats för sex kvinnor och åtta barn fördelade på två lägenheter och ett kollektivb­oende. Platserna är ofta fullbelagd­a och så var det även under jul- och nyårshelge­n. Under det senaste året har problemet med att slussa ut kvinnorna till egna boenden blivit allt svårare på grund av den allmänna bostadsbri­sten.

PÅ FALKENBERG­S KVINNOJOUR arbetar sex personer, varav två är deltidare. Inga stora förändring­ar väntar 2018, men ett orosmoln i form av minskat bidrag från Socialstyr­elsen har dykt upp. I år får Falkenberg­s kvinnojour 500000 kronor, jämfört med 750 000 året innan. Bidraget från Falkenberg­s kommun ökade med 40 000 kronor och uppgår till 465 000 kronor för 2018.

– Jag tror och hoppas att vi ska klara oss, trots att vi har mindre pengar att röra oss med i år. Vi planerar i alla fall inte att dra ner på personalen eller minska våra öppettider, säger Donjeta Mlinaku.

Förra året hade Falkenberg­s kvinnojour 14 kvinnor och 16 barn boende i sammanlagt 2 896 dygn. År 2016 hade fyra kvinnor och fyra barn i skyddat boende i sammanlagt 1 693 dygn.

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? HOPPAS. Verksamhet­schef Donjeta Mlinaku hoppas att Falkenberg­s kvinnojour ska klara sig trots minskade bidrag.
Bild: LENA LYXELL HOPPAS. Verksamhet­schef Donjeta Mlinaku hoppas att Falkenberg­s kvinnojour ska klara sig trots minskade bidrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden