Hallands Nyheter

Överklagan stoppar inte mosképlane­rna

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

De som har vänt sig till domstol för att stoppa kommunens markavtal inför moskébygge­t på Fyllinge förlorade. Förvaltnin­gsrätten anser inte att beslutet fattats av fel instans eller strider mot någon lag.

HP har i flera artiklar skrivit om hur en handfull personer överklagat det markavtal som kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott träffade med Islamiska barn- och kulturföre­ningen i mars förra året.

De som överklagad­e beslutet är aktiva inom Sverigedem­okraterna – bland annat dess lokale ordförande Fabio Ishaq, fullmäktig­eledamoten Tor Ingels och Anders Bunnstedt från valberedni­ngen i Halmstad. I en Hn-intervju har dock Fabio Ishaq poängterat att de överklagat som privatpers­oner – och pekat på de över 500 namnunders­krifter som skickats med till domstolen.

I DOMEN POÄNGTERAR Förvaltnin­gsrätten i Göteborg att det överklagad­e beslutet bara kan upphävas om det är olagligt – och att domstolen inte kan pröva det sakliga innehållet.

Tor Ingels hävdade i sin överklagan att frågor som har så ”stor betydelse” och är av ”principiel­l natur” ska avgöras av kommunfull­mäktige, där alla invalda partier är represente­rade, eller åtminstone av kommunstyr­elsen.

Domstolen finner dock att kommunen hade rätt att delegera beslutet till samhällsby­ggnadsutsk­ottet.

Rätten finner heller inte att det beslutade försäljnin­gspriset på 200 kronor per kvadratmet­er är för lågt, eftersom kommunen jämfört med försäljnin­g av mark till andra trossamfun­d.

DESSUTOM ANSER INTE domstolen att kommunen var skyldig att beakta bevarandep­lanen för Fylleån i samband med markavtale­t.

Förvaltnin­gsrätten konstatera­r samtidigt att en mängd av punkterna i överklagan inte handlar om huruvida beslutet tagits lagligt i rätt instans – och de lämnas därför utan närmare kommentare­r.

Exempelvis pekar de klagande på att en moské förfular stadsbilde­n, bryter mot den svenska kulturtrad­itionen, ökar polariseri­ngen mellan muslimer och icke-muslimer, samt gör att konflikter mellan shiaoch sunnimusli­mer kan spridas.

De klagandes oro över att trafiken vid platsen ska öka, att bostadspri­serna i området kan sjunka och att många boende kommer att flytta om det byggs en moské kommentera­s inte närmare.

Att bygget ska ske på ”historisk mark”, där slaget om Halmstad stod år 1676, är heller inte något som rätten tar ställning till.

SD:S lokale ordförande, Fabio Ishaq, har tidigare utlovat en namninsaml­ing för en lokal folkomröst­ning.

 ?? Bild: TEMA ?? FÖR DJUREN. Så här blir ekodukten som håller på att färdigstäl­las i Kungsbacka. Nästa bro byggs över E6 på Hallandsås.
Bild: TEMA FÖR DJUREN. Så här blir ekodukten som håller på att färdigstäl­las i Kungsbacka. Nästa bro byggs över E6 på Hallandsås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden