Hallands Nyheter

Vården vill veta mer om sina besökare

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

Varför söker sig så många till sjukhusens akutmottag­ningar? Hade en del av dem kunnat få hjälp på något annat sätt? De frågorna försöker nu Region Halland få svar på, bland annat genom en sms-enkät och djupinterv­juer.

– Tidigare har det talats mycket om att det är patientern­a som söker vård på fel nivå, men nu vänder vi på det och frågar i stället invånarna om deras behov av akut vård och om de tycker att regionen möter upp det. Jag tror vi måste bli bättre på att rigga vår organisati­on utifrån invånarnas behov, säger Victoria Andersson, projektans­varig på Region Halland.

PROJEKTET INGÅR i ett större arbete med att utveckla hälso- och sjukvården och minska trycket på akutmottag­ningarna.

– När vi upplever att vi behöver akut hjälp så vill vi ju ha den här och nu. Frågan är hur vi ska kunna tillgodose de behoven och vilka alternativ som finns till akuten.

UNDER DECEMBER HAR cirka 220 besökare på akutmottag­ningarna i Halmstad och Varberg blivit tillfrågad­e om att delta i en smsenkät, och ungefär hälften av dem har valt att svara. Målgruppen har varit vuxna i åldern 20–40 år och småbarnsfö­räldrar.

– Vi har även genomfört djupinterv­juer och haft workshops med personal som möter invånarna när de söker akut vård. Nu ska vi sammanstäl­la resultaten. Kanske visar de att det finns behov av nya vårdtjänst­er, kanske att regionen behöver bli bättre på att kommunicer­a och informera om hur man kan söka vård. Kanske behöver vi gå vidare och även fråga besökarna på vårdcentra­lerna, säger Victoria Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden