Hallands Nyheter

Ovisst valår kan ge hårda debatter

SVERIGE: UTGÅNGEN I VALET TER SIG ÄN MER OSÄKERT ÄN FÖR FYRA ÅR SEDAN

- LARS LARSSON/TT

När dammet lagt sig efter strömmen till valurnorna den andra söndagen i september ska kompromiss­er och en regering tas fram ur en riksdag där partier kan ha försvunnit och nya kompanjone­r måste tålas. Utgången i valet ter sig än mer oviss än för fyra år sedan och flera partier tycks hänga på repen. Och överlever den borgerliga Alliansen? Kan den ge statsminis­ter Stefan Löfven och Socialdemo­kraterna en match? Och vem ska Löfven ha ihop det med i höst, om han får en ny chans?

VAR SVERIGEDEM­OKRATERNA hamnar i allt detta är oklart – är det fyra år till utanför finrummen som väntar?

De många frågeteckn­en och partiers kamp för överlevnad indikerar att det kan bli en extra tuff och hård debatt under året.

Kanske slog statsminis­ter Stefan Löfven (S) an lite av tonen i sitt jultal.

För inte så länge sedan muttrade han om att alla bara ser problem trots att ekonomin går som tåg är tänkta att gå och jobben blir fler. Nu har Löfven och hans parti börjat idka självkriti­k och opposition mot sig själva.

– Gudarna ska veta att vi också har problem i det här landet, sade Löfven och listade integratio­n, lag och ordning och vårdproble­m, som ledmotiv inför valet.

Ungefär samma frågor har Löfvens utmanare, nye Moderatled­aren Ulf Kristersso­n räknat upp.

Sverigedem­okraterna ligger i samma fåra och anklagar särskilt Moderatern­a för att skamlöst kopiera Sd-förslag.

MILJÖPARTI­ETS ÖNSKAN OM att klimat och miljö ska ta mer plats verkar mer som en from grön förhoppnin­g. Vänsterpar­tiet lär göra allt de förmår av det lagförslag om vinstbegrä­nsningar i välfärden som regeringen har lovat V att lägga fram senast i mars.

Oro finns för att utländsk påverkan, påhittade nyheter och trollkonto­n i sociala medier ska vrida debatten och göra otippade frågor till stridsämne­n.

Under vintern och våren håller alla riksdagspa­rtier och Feministis­kt initiativ större samlingar med valprägel. Men det är bara i Vänsterpar­tiets, Feministis­kt initiativs och Miljöparti­ets fall det handlar om kongresser där också partiledni­ngen ska väljas om. Inga överraskni­ngar väntas, Jonas Sjöstedt lär sitta kvar i V-toppen och Gustav Fridolin och Isabella Lövin får troligen sitta kvar som språkrör i MP över valet.

Om partiledar­skapen ser stabila ut nu, efter förra höstens avsättning av Anna Kinberg Batra som M-ledare, kan valprocent­en snabbt ändra på det. Kristdemok­raterna långtidspa­rkerar på fel sida riksdagssp­ärren, regeringsp­artiet MP:S resa i opinionen sedan valet leder mot utgången och Liberalern­as stöd är inte imponerand­e.

MEN FLER ÄN tre partier våndas över hur de ska locka fler väljare, eller åtminstone inte göra ett sämre resultat än 2014. Väljarna har blivit mindre partitrogn­a och allt fler bestämmer sig senare, inpå valdagen. Valspurten kan därför bli extra intensiv i år.

När partierna värmer upp på politikerv­eckan i Järva i juni och i Almedalen i juli kan det mycket väl vara så att det som avgör valet inte ens har kommit upp på dagordning­en.

Det är inte givet att kriserna för S-mp-regeringen är över än. Höstens interna strid om ensamkomma­nde ungas möjlighete­r att stanna i Sverige, som slutade i något som beskrevs som en seger för Miljöparti­et, kan blossa upp igen. Det finns ju inget stöd i riksdagen för det förslag som regeringen lagt fram och vad gör Miljöparti­et om en av de få framgångar­na försvinner i tomma intet. Och hur ser det ut för regeringen om uppemot tiotusen ensamkomma­nde har ingivits falska förhoppnin­gar?

I slutet av januari börjar förra sommarens stora politiska affär om – säkerhetsb­risterna på Transports­tyrelsen och regeringen­s kritiserad­e hantering av den. Då frågas Säpo ut av riksdagens konstituti­onsutskott. I mars är det ministrars, inklusive statsminis­terns, tur och i juni kommer KU:S dom. Det kan bli en plågsam process för regeringen.

Vägen till valet i höst tycks bli kantad av kärva intentione­r och bistra budskap från partierna, trots goda ekonomiska tider. Under resan ska regeringen värka fram lagförslag om vinstbegrä­nsningar i välfärden och rida ut riksdagens granskning av Transports­tyrelsekri­sen.

”Det finns oro för att ”fake news”, osanna eller påhittade nyheter avsedda att så split och sprida förvirring, ska påverka det svenska politikoch valåret 2018.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: BRYNN ANDERSON/ARKIV ??
Bild: BRYNN ANDERSON/ARKIV
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden