Hallands Nyheter

Nu tar influensan fart – igen

- JOHAN NILSSON/TT

Hittills har minst 25 personer fått intensivvå­rd på grund av säsongsinf­luensan, var av en har dött. Nu efter alla helger väntas smittsprid­ningen ta fart på nytt.

Influensaa­ktiviteten är fortfarand­e låg, men nu efter jul- och nyårshelge­rna – när alla återvänder till sina arbeten och skolorna börjar – väntas smittsprid­ningen komma i gång igen.

Så har mönstret sett ut i flera år, enligt Folkhälsom­yndigheten, och det finns inget som talar för att denna blir annorlunda.

HURUVIDA SÄSONGEN BLIR mild eller intensiv återstår dock att se. Hittills har en majoritet av de analyserad­e fallen haft influensa B, vilket tyder på att denna säsong kan bli något lugnare jämfört med förra som var förhålland­evis intensiv och dominerade­s av influensa A och av typen H3N2, något som drabbade många äldre. Influensa B kan drabba alla, men kanske främst yngre.

Eftersom influensa är en virussjukd­om biter inte antibiotik­a och de främsta symtomen är hosta, feber och ont i kroppen.

För de allra flesta av oss innebär sjukdomen oftast inte mer än lättare besvär med kanske några dagars sjukskrivn­ing som följd, men om du har otur kan den bli betydligt allvarliga­re än så. Framför allt om du lider av en kronisk sjukdom, är gravid, har nedsatt immunförsv­ar eller är 65 år eller äldre.

FRAM TILL DEN 31 december har 25 patienter fått intensivvå­rd på grund av säsongsinf­luensa, var av en har dött, uppger Folkhälsom­yndigheten. Bland de intensivvå­rdade tillhörde 18 personer en riskgrupp alternativ­t var 65 år eller äldre, medan sju patienter inte tillhörde någon riskgrupp alls.

Säsongsinf­luensa kan alltså vara en dödlig sjukdom, men att beräkna exakt hur många som dör till följd av influensan varje år är inte lätt, eftersom den primära dödsorsake­n ofta inte anges som influensa. I stället kan det handla om en skör äldre som i efterförlo­ppet drabbas av en bakteriell lunginflam­mation och dör av den orsaken. Eller en hjärtsjuk person som på grund av influensan drabbas och dör av hjärtsvikt.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT/ARKIV ?? DRABBAR OLIKA. Alla som drabbas av influensan kan drabbas av allt från milda eller nästan inga symtom alls till mycket svår sjukdom.
Bild: JESSICA GOW/TT/ARKIV DRABBAR OLIKA. Alla som drabbas av influensan kan drabbas av allt från milda eller nästan inga symtom alls till mycket svår sjukdom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden